CCAI JUN / CAJ CSÜN / 蔡骏

CaI Jun
CaI Jun

Cai Jun (蔡骏, pinyin hangsúlyjelekkel: Cài Jùn, népszerű magyar átírással: Caj Csün), férfi, 1978 decemberében született Sanghajban. Jelenleg a Kínai Írószövetség tagja és a Sanghaji Internetes Írók Szövetségének az alelnöke. A feszültségkeltés mestere. Eddig több mint harminc regényt és öt novellagyűjteményt publikált, köztük A sírőrző állat 《镇墓兽》 Akár tegnap 《宛如昨日》 A meggyilkolt múlt 《谋杀似水年华》 Égi titok 《天机》, műveinek eladott példányszáma meghaladja a tizennégymilliót. Cai Jun művei egyúttal megjelentek komoly irodalmi folyóiratokban is, A leghosszabb éjszaka 《最漫长的那一夜》 című novellája például helyet kapott a Válogatott Elbeszélések, a Havi Elbeszélések és a Népi Irodalom periodikákban. Cai Jun merész képzelőerővel és lebilincselő feszültséggel írott műveiből, A meggyilkolt múlt, a Pillangótemető《蝴蝶公墓》, a Fogadó egy elhagyatott faluban《荒村客栈》 című alkotásokból nagy hatású filmadaptációk is készültek. A meggyilkolt múlt című regényét 2014-ben adták ki angolul az Amazon Intercultural Press gondozásában, franciául pedig 2018-ban az XO Éditions kiadónál.

Cai Jun szerint az irodalom maga az élő történelem. Nem elvont, magasztos, hanem ezerszínű kaleidoszkóp, mintha a hétköznapi ember nappali álma volna. Cai Jun 2014-ben megnyerte Az Év Novellája díjat a Pekingi éjszaka 《北京一夜》 című művével, valamint a Maotai Kupát, a Válogatott Elbeszélések díját és 2015-ben a Havi Elbeszélésekkétévenként kiosztásra kerülő Száz Virág díját. 2016-ban a Kőkönny 《眼泪石》 című művét jelölték a IV. Yu Dafu regény- és novelladíjra, és 2017-ben megnyerte a Sanghaji Irodalom novelladíját. A leghosszabb éjszaka kettő, novellákból és kisregényekből álló kötetet tartalmaz. Az éjszaka játszódó történetek a kínai fiatalok felnőtté válásáról és sorsuk alakulásáról szól a modern társadalomban, korunk Emberi színjátéka vagy Nyomorultakja. A történetekben mindenki felfedezheti a maga árnyékát, valamint a kétségbeesésből a reménybe vezető fényt. Az Élet és halál folyója《生死河》 emberi tragédiát mesél el: húsz évvel korábban egy középiskolai tanár gyilkosság gyanúsítottja lesz, majd megrázó kegyetlenséggel meggyilkolják. A gyilkos eltűnik. Sok évvel később az ügyben érintetteket egytől-egyig megmagyarázhatatlan balszerencse éri… Az emberek pedig azt beszélik, ez egy kísértet bosszúja. Az író zseniálisan ötvözi a thriller- és krimielemeket ebben a szociológiai, filozófiai mélységű regényben, és középpontba emeli a társadalom igazságtalanságát és az emberi természet sötét oldalát.

A sírőrző állat Cai Jun legfrissebb műve. A "sírőrző állat" a kora-ókori kínai hitvilág egyik legmagasabb rangú mitikus lénye, akinek az a feladata, hogy az uralkodói sírt őrizze, és megvédje az ártó szellemektől. A sírőrző állat című regény Qin Beiyangról, az utolsó császári sírépítő fiáról szól, aki leszáll a Tang-sírkamrákba, hogy megtudakolja a sírok őrétől, miként küzdhet meg a modern kor fenyegetéseivel, a Kínát felbolygató erőkkel. Cai Jun a mitológián keresztül mutatja be az ókori kínai hitvilágot és sírkultuszt, ábrázolja mindazt a változást, melyet a nyugati civilizáció betörése hozott az országba, valamint felvázolja, miként lehetséges a keleti és nyugati világ együttélése. Az író két éven keresztül dolgozott A sírőrző állaton, melyet kitörő lelkesedéssel fogadott az olvasóközönség.

Kortárs Kínai Írók Adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS

Fotó: https://www.chinawriter.com.cn/n1/2016/0627/c404930-28488061.html