ZHENG YANYING / CSENG JEN-JING / 郑彦英

Zheng Yanying
Zheng Yanying

Zheng Yanying (郑彦英, pinyinben hangsúlyjelekkel: Zhèng Yànyīng, népszerű magyar átírással: Cseng Jen-jing), férfi, 1953. június 26-án született Shaanxi tartomány Liquan megyéjében. Diplomáját a Wuhani Egyetem kínai szakán szerezte. Első rangú minősítéssel rendelkező író. Jelenleg a Kínai Írószövetség Esszé Társaságának alelnöke. Eddig kilenc regénye jelent meg: A lélegzéstől a nyögésig 《从呼吸到呻吟》, A lófarok seprű 《拂尘》 stb.; tizenkét gyűjteménykötete (vers, esszé stb.): A Nap 《太阳》, A folyó déli szakaszán 《在河之南》, Zheng Yanying versei és tusfesményei ‒ Falu modell 《郑彦英诗语焦墨画——乡村模样》 stb.; három filmforgatókönyve: A qinchuani szerelem《秦川情》 stb., hat televíziós sorozat forgatókönyve: A kő-vízesés 《石瀑布》, a Peng Xuefeng tábornok 《彭雪枫将军》 stb. Körülbelül harminc műve részesült különféle díjakban, mint például az országos "Öt Első Projekt" díj és a Kiemelkedő Országos Társadalomtudományi-, Humán-, és Tudományos Eredmények Díját. 1985-ben A Nap című regénye A qinchuani szerelem címmel filmadaptációja első alkalommal képviselte Kínát a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, 2008-ban Kína harminc tartományi írószövetségének elnöke által rendezett Nagy Online Regénykiállításon Zheng Yanying A lélegzéstől a nyögésig 《从呼吸到呻吟》 című regénye elnyerte a Legnépszerűbb Regény díjat és a Legjobb Regény díjat, a regényről a rendkívül népszerű internetes író, Han Han online vitát folytatott vele, aminek következtében a mű egyik napról a másikra országosan ismertté vált. 2010-ben a Szél a víz felett című 《风行水上》 esszégyűjteménye elnyerte a Lu Xun irodalmi díjat.

Zheng Yanying alkotói filozófiája: "a tollammal írom le az élettel, a korral, az emberiséggel kapcsolatos érzéseimet, hogy a munkáim megérintsék és táplálják az emberek lelkét." Írásai ellenállnak a mesterkélt hangulatoknak, megkötik az életenergiát, szilárd szavakból állnak össze, maradéktalanul dacolnak a visszataszító színleléssel, bájuk teljes egészében és közvetlenül a szerző saját élete során kapott rengeteg ajándékból származik. Prózáinak gazdag életenergiája és kulturális tartalma, a híres író, Chen Jiangong nagyrabecsülését is élvezi.

A folyó déli szakaszán című esszégyűjteménye egy regényíró látásmódjával és élénk nyelvezetével írja le a Középső-síkság − a Sárga-folyó alsó folyása melletti terület − embereinek kultúráját. Zheng Yanying hosszú ideig élt a Középső-síkságon, s az ottani tanulmányai és tapasztalatszerzése alapján a modern látásmódot és az elme határtalanságát alakítja lélekké, az ősin és a modernen, a történelem feltámasztásán, hegyek és folyók megfestésén keresztül mutatja be Henan tartomány földrajzi szépségeit és szellemiségének báját. A megmosott szívű madár 《洗心鸟》 című regénye egy Lin Yijing nevű gyárigazgatóról szól, aki hétvégén elviszi a tengerhez horgászni a neki dolgozó Fang Famin osztályvezetőt, Yu Qing titkárnőt és Chen Da'er sofőrt. Valamilyen természetfeletti erő egy távoli, vörös színű porral borított ismeretlen területre vonzza őket, ahol a túléléshez számos nehézséggel és akadállyal kell szembenézniük. A regény nemcsak az isteni "legfelsőbb" és "mester" valódi arcát tárja fel, hanem bizonyos fokú éberségre is inti azokat, akik belépnek a hit kétértelműségének a birodalmába. A Szél a víz felett című esszégyűjteményében az emberek, a dolgok, az állatok mind eredeti valójukban tárulnak fel az ember előtt. A gondtalan gyermekkor, a katonai karrier légierőnél és a gazdag élettapasztalat alkotja Zheng Yanying műveinek alapját, terjengősen jeleníti meg a vidéki élet hétköznapjait, valamint végtelenül egyszerű és okos képekkel tükrözi a társadalmi és a történelmi változások vidéket érintő jelentős hatásait. Legyen szó valamilyen csodálatos apró kis részletről vagy az élet bonyolult ellentmondásairól, Zheng Yanying vidék iránt érzett valódi, finom és igen különleges szeretete mindegyikben megjelenik.

Zheng Yanying legutóbbi, A sárkány beutazza Ázsiát és Európát 《龙行亚欧》 című munkája két év alatt született meg több tízezer kilométernyi ázsiai és európai utazást követően. A mű egyesíti hazája érzelmeit és az évezredes aggodalmakat, értelmezi a Kínát Európával összekötő vasút múltját, jelenét és jövőjét, egy hosszú lélegzetvételű dokumentarista leírás, amely a Kínát Európával összekötő vasút minden aspektusát bemutatja.


Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS