XXU GUIXIANG / HSZÜ KUJ-HSZIANG / 徐贵祥

Xu Guixiang
Xu Guixiang

Xu Guixang (徐贵祥, pinyin hangsúlyjelekkel: Xú Guìxiáng, népszerű magyar átírással: Hszü Kuj-hsziang), férfi, 1959. december 12-én született az Anhui tartománybeli Liu'an város Huoqiu járásában. 1978 decemberében csatlakozott a katonaság kötelékéhez, 1991-ben szerezte meg diplomáját a Népi Felszabadító Hadsereg Művészeti Főiskolájának irodalom szakán, jelenleg a Kínai Írószövetség alelnöke, a Kínai Írószövetség Katonai Irodalmi Bizottságának elnöke és a Nemzetvédelmi Egyetem Katonai Kulturális Főiskola, Irodalmi és Művészeti Alkotó- és Előadóművészeti Kar rektora. Népszerű prózagyűjteményei többek között A lövedék útjának nincs nyoma 《弹道无痕》, Égalatti 《天下》, A történelem égboltja 《历史的天空》, Augusztusban az illatcserje mindenütt virágzik 《八月桂花遍地开》, A holnap háborúja 《明天战争》, Különleges ügynökök hálózata 《特务连》, Éppen most az ég alatt 《马上天下》, Minden irányban 《四面八方》 és a Szembenállás 《对阵》. Közülük A történelem égboltja elnyerte a VI. Mao Dun irodalmi díjat.

Katonaíróként Xu Guixang úgy gondolja, hogy a háború nagyon mély belső tartalmakat hordoz, hiszen számtalan értelmezési szempont és magyarázat létezik. A háború egy objektív létezés, amelyet alaposan meg kell vizsgálni. A mai világ egyensúlyban tartott helyzetében a kínai hadsereg egy nélkülözhetetlen erő, ezért a létezésének értékével, az ebben a közösségben élő emberekkel, az emberek érzelmeivel, az emberek sorsával, az emberek értékével kapcsolatban egy objektívabb és egyértelműbb megértéssel szükséges rendelkezni. A katonairodalomnak ezen közösségekhez tartozók számára kell kellemes, mély gondolatokat és érzelmeket ébresztenie, a hősies lelkület ösztönzésére alkalmas irodalmi műveket nyújtania, ez a katonaírók alapvető felelőssége, valamint ez az az írói elv is, amihez Xu Guixiang mindig is ragaszkodik.

A történelem égboltja "az embereket emberként" leíró regény, Xu Guixiang minden társadalmi és kulturális kötődését figyelmen kívül hagyva az emberi jellemet a maga eredeti valójában mutatja be. A főszereplő, Liang Daya, nem túl tetszetős színben jelenik meg: a vele elrendezett házasságra kényszerített jegyese, mivel nem szeretne hozzámenni, inkább öngyilkosságot követ el, felakasztja magát. Liang Daya a japán hadsereg elől menekülve a Nyolcadik Hadsereg táborába kerül, és miután jóllakik néhány tál fehér rizzsel, retekkel és párolt hússal, lenézően mustrálgatja a gerillaharcosok ósdi fegyvereit, és egyfolytában csak az jár a fejében, hogy hogyan állhatna be a Kuomintang seregbe parancsnoknak. Valójában aztán mégis a gerillacsapattal marad, de motivációja nem a japán ellenállás, és nem is a forradalom, hanem egy fiatal, gyönyörű nő felbukkanása, amitől pezsegni kezd a vére, a száján pedig kiszalad: "Így is jó lesz, egy próbát megér a Nyolcadik Hadsereg." Liang Daya karaktere ‒ amelyhez hozzátartozik a nem éppen forradalmi motivációja is ‒ teszi lehetővé az összehasonlítást más katonákkal a táborban, általa jobban kidomborodnak az ellentétek, a versengések, a jellemfejlődések, és így lesz a végeredmény egy összetett, fordulatos, lebilincselő mű. Másik nagyhatású és meghatározó műve, az Éppen most az ég alatt, egy család történetén, születéseken, elválásokon, haláleseteken és különválásokon keresztül mutatja be, ahogyan apa és fia különböző utakon jut vissza ugyanoda, ahogyan a tanárok és diákjaik más-más utakat választanak − több tucat ember szomorúságának és örömének a története ez, amelyet körülleng a katonairodalom kulcskérdése: miért kell háborút folytatni? Hogyan kell háborút folytatni? Mi a háborús irodalom legfőbb aggodalma? Az Éppen most az ég alatt háborús taktikákról és stratégiákról ír, és sokat elmélkedik a taktikák természetének kérdésköréről is. Xu Guixiang úgy véli, hogy a "háborús bölcsesség" és a "háborús szellemiség" ugyanolyan fontos: nem működik, ha van bátorság, de nincs stratégia, de az sem működik, ha van stratégia, de nincs bátorság. A szerző művészi szintre emeli a főszereplő taktikai elgondolását. Xu Guixiang ügyesen ábrázolja a karaktereket és a hangulatot, végső célja azonban mégis az, hogy erőteljes művészi eszközökkel fejezze ki az emberiség szíve mélyén rejtőző vágyat − a békevágyat.

2017-ben Xu Guixiang Szembenállás című új művét a Jangce Irodalmi és Művészeti Kiadó adta ki, a mű hét év kemény munkájának az eredménye és a szerző kreatív alkotóerejének káprázatos megtestesülése.


Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS

fotó: https://www.chinawriter.com.cn/n1/2022/0328/c419881-32386188.html