LLI YUANSHENG / LI JÜAN-SENG / 李元胜

Li Yuansheng
Li Yuansheng

Li Yuansheng (李元胜, pinyin hangsúlyjelekkel: Lǐ Yuánshèng, népszerű magyar átírással: Li Jüan-seng), férfi, 1963-ban született Sichuan (Szecsuán) tartomány Wusheng megyéjében. 1981-től ír verseket, 2000-től pedig terepmunkáiról készített tárcákat és természeti esszéket. 1983-ban diplomázott a Chongqing (Csungking) Egyetemen. Dolgozott a Korunk és Igazság Lapja c. folyóiratnál főszerkesztő-helyettesként, a Chongqingi Hírlapkiadó Csoport Könyvkiadó Cégének a vezérigazgatójaként, valamint az Új Női Divat Médiacsoport elnökeként és főszerkesztőjeként. Jelenleg a Chongqingi Irodalmi Akadémia hivatásos írója, a Chongqing Városi Írószövetség alelnöke, a Kínai Írószövetség Költészeti Bizottságának a tagja. Legjelentősebb művei: Határtalan dolgok 《无限事》 c. verseskötet, Úgy szeretnék veled lebzselni 《我想和你虚度时光》, A kerítés túloldalán 《栅栏的另一边》 c. versek, Kezd besötétedni 《天色将晚》 c. versciklus és a Városi tréfák 《城市玩笑》 c. regény stb. Számos díjban és kitüntetésben részesült, többek között a Legjobb Vers díj és az Október irodalmi díj, a Határtalan dolgok c. kötete pedig elnyerte a VI. Lu Xun irodalmi díj verseknek járó kitüntetését.

Li Yuansheng szerint "az írás a béke szigete az életben, és egyúttal a világítótornya is". Az 1990-es évek közepére kialakította a saját, széles látókörről tanúskodó, választékos stílusát. A verseken túl regényeket is ír, a Városi tréfák 1995-ben elnyerte a chongqingi az "Öt Első Projekt" díjat. A több mint egy évtizedes terepmunka is formálta az írásait. 2007-ben jelent meg fotóesszé-gyűjteménye A rovarok szépsége 《昆虫之美》 címmel, melyet az Állami Kiadó- és Sajtóellenőrző Igazgatóság az országos "100 ifjúságnak ajánlott könyv" közé választott.

A Határtalan dolgok című gyűjtemény 2012-ben jelent meg, és 1986-tól 2012-ig gyűjti össze a költő legkiválóbb verseit. A Lu Xun irodalmi díj díjkiosztó ünnepségén a kötetről elhangzott: "Li Yuansheng széles látókörű, ösztönös, mégis racionális megközelítésből ábrázolja az élet és az emberi természet bonyolultságát hétköznapi dolgokon és eseményeken keresztül. Versei békések, visszafogottak, jól szerkesztettek, gördülékenyek és ritmusosak, a költői képek változatosak, de logikusak, a nyelvezete letisztult és elegáns, életteli és lendületes". Az Úgy szeretnék veled lebzselnicímű költeményben így ír: "Úgy szeretnék veled lebzselni / ahogy a halakat figyelem a vízben / ahogy a teáscsészét az asztalon felejtem / ahogy arrébb állva / elpazarlom a szép árnyakat / ahogy elpazarlom a napokat / ahogy lépteimmel / eltaposom a csillagokat". A mai felgyorsult világban ez a fajta "lebzselés", az idő "elfecsérelése" sokakat megérintett, és éppen ezért az Interneten hamar népszerűvé vált e verse, sőt még dal is született belőle azonos címmel. "A Határtalan dolgok méltóságteljes és racionális, míg az Úgy szeretnék veled lebzselni könnyed és érzelmes, líraibb", fogalmazta meg a szerző. A kerítés túloldalán elnyerte a Legjobb Vers díját. "Ez az élet már régi színdarab / idén csak azért öregszem / hogy ha itt az idő, kinyújthassam a kezem: / és átnyúlok a testem, e régi kerítés túloldalára". A versben a kerítés a "test" metaforája, ami nagyon újszerű és találó megközelítés. A benső kommunikálni szeretne a régi időkkel és régi kultúrákkal, de az öregedő test, mint kerítés, meggátolja a kapcsolatot.

2017-ben Kezd besötétedni című versciklus elnyerte a Chen Zi'ang Éves Versdíjat. A díjátadó ünnepségen így méltatták Li Yuansheng művét: "Li Yuansheng versciklusa az ember és a természet teremtményei közti kommunikáció minden szintjét ábrázolja: a világ összetettségét, az emberi természet mélységét. Megmutatja, hogy ösztöneinket követve hogyan juthatunk el egymás őszinte megértéséhez, a tudáshoz. A nyelvezet természetes és ösztönös, az írás érdekes, egyfajta "erőlködésmentességet" sugároz. 

Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS 
©SERAPIS 

Fotó: https://www.chinawriter.com.cn/n1/2023/0223/c418988-32629898.html