ZHOU DAXIN / CSOU TA-HSZIN / 周大新

Zhou Daxin
Zhou Daxin

Zhou Daxin, (周大新pinyin hangsúlyjelekkel: Zhōu Dàxīn, népszerű magyar átírással: Csou Ta-hszin), írói álneve Pu Du (普度pinyin hangsúlyjelekkel: Pǔ Dù, népszerű magyar átírással: Pu Tu), férfi, 1952 februárjában született a Dengzhou város alá tartozó Goulin faluban, Henan tartományban. Kitűnő írói képességeinek köszönhetően a Népi Felszabadító Hadsereg Főparancsnokságán a Politikai Osztály Kreatív Irodájának volt a vezetője. 1970-ben lépett be a hadseregbe, 1979-től jelent meg az irodalmi porondon. A Népi Felszabadító Hadsereg Xi'ani Politikatudományi Akadémiájára járt, és a diploma megszerzése után a Lu Xun Irodalmi Akadémián folytatta tanulmányait. Kiemelkedő művei: A huszadik felvonás 《第二十幕》, A 21-es toronyház 《21大厦》, Táj tóval és hegyekkel 《湖光山色》 − mellyel a VII. Mao Dun irodalmi díjat is elnyerte −, A dal véget ért, az ember marad 《曲终人在》 és a Requiem 《安魂》. A dal véget ért, az ember marad elnyerte a Kiváló Kínai Könyvek díjat, a Táj tóval és hegyekkel pedig a VII. Lu Xun irodalmi díjat. A Szezámolaj üzem a Xianghun-tó partján 《香魂塘畔的香油坊》 című regénye alapján készült film, A Xianghun-tavi asszony, 1993-ban elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve díját. Számos művét lefordították angol, francia, német, olasz és egyéb nyelvekre.

Zhou Daxin falun született, ezért műveiben kiemelt szerepet kapnak a vidékkel kapcsolatos témák. Írásain átsüt a falusi élet iránt érzett szeretete. Regényei helyszínéül gyakran választja a henani délnyugati síkságot, főszereplői pedig egyszerű henani parasztok. Műveiben rávilágít a földreformot követő időszakban az emberek közötti kapcsolatok változásaira, a parasztok gondolkodás- és viselkedésbeli különbségeire, az értékek és a szellemiség átalakulására, és mindezen keresztül a földreformmal kapcsolatos egyéni meglátásai is kifejezésre jutnak. Az elmúlt években írt műveiben többek között a bürokrácia és az idős emberek témakörét járja körül, amelyeken keresztül a mai élet különböző aspektusait veszi górcső alá.

Kiemelkedő alkotása, A 21-es toronyház, amely az egy házban lakó emberek sorsának leírásán keresztül a mai városi társadalom keresztmetszetét adja. A Táj tóval és hegyekkel c. regényének Ázsia legnagyobb víztározója, a Danjiangkou-tározó szolgál színhelyéül, és az egykoron pekingi vándormunkás, Nuan Nuan folytonos küzdelmét és vágyait jeleníti meg egy szebb élet reményében. A vidéki Kína jellegzetes mindennapi életén és aggodalmain túl, mint a vetés és aratás, a párválasztás és családalapítás, betegség és válás, munka miatti elvándorlás és hazatérés, falusi turizmus, a regény újszerű módon ábrázolja az emberi természettel, a történelmi örökséggel és az erőviszonyok megváltozásával kapcsolatos gondolatokat Nuan Nuan tartózkodó és félelemmel teli nézőpontján keresztül.

Zhou Daxin leginkább szívhez szóló műve, a Requiem, 2012-ben jelent meg. Egy apa és egy fiú lelkének őszinte és aggodalommal teli beszélgetéseit írja le. Az apa, tele megbánással tekint vissza az életére, a fiú pedig a saját halálának élményeit taglalja részletbemenően, és a túlvilág különleges birodalmának a leírásával is szolgál. A regény testközelből vizsgálja a halált, és elképzelt leírását adja a túlvilágnak - nagy ívű requiem, amely a távozónak békét, a gyászolónak megnyugvást nyújt. 2015-ben jelent meg A dal véget ért, az ember marad c. regénye, amelyben Zhou Daxin dokumentumirodalomhoz hasonló stílusban írja meg Ouyang Wantong tartományi kormányzó történetét. Az életrajz, amelynek megírására a betegségben hirtelen elhunyt kormányzó családjától kapott felkérést a szerző, családtagokkal, barátokkal, kollégákkal, sőt ellenségekkel készített interjúkat is tartalmaz. Az egyszerű falusi hivatalnokként kezdő főhős ranglétrán való menetelését követhetjük végig a műben egészen a tartományi kormányzóságig, annak minden buktatójával és próbatételével együtt, miközben a főhős egyre tisztábban érzi, hogy az élete egyetlen értelme a hivatalnoki küldetés. A regény nemcsak a bürokrácia világát, de az egész kínai társadalmat körbejárja. 2018 elején jelent meg a legújabb műve, a Lassan besötétül az ég 《天黑得很慢》, mely a közelgő öregkor gondjaival, az öregség, mint megváltozott életállapot megélésével foglalkozik. Zhou Daxin alkotói világa folyamatosan tágul, lelki téren pedig egyre mélyebb és mélyebb tartományokat tár fel, így nem csoda, hogy komoly elismerés övezi a munkáját. 

Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS

Fotó: https://www.haozuojia.com/wzzx/zjdt/252427.shtml