FFAN YIPING / FAN JI-PING / 凡一平

Fan Yiping
Fan Yiping

Fan Yiping (凡一平, pinyin hangsúlyjelekkel: Fán Yīpíng, népszerű magyar átírással: Fan Ji-ping), eredeti nevén Fan Yiping (樊一平, pinyin hangsúlyjelekkel: Fán Yīpíng, népszerű magyar átírással: Fan Ji-ping), férfi, Guangxi tartomány Du'an megyéjében született a Jingsheng kisváros alá tartozó Shangling nevű faluban. Jelenleg a Guangxi Tartományi Írószövetség elnökhelyettese, a Guangxi Nemzetiségi Egyetem professzora, és a XII. és XIII. Országos Népi Gyűlés delegáltja. 1982 óta publikálja műveit, eddig hét regényét adták ki, köztük a Térden 《跪下》 címűt, nyolc novelláskötetét, köztük A borbély《理发师》címűt, valamint a Háromhüvelyknyi ásónyom 《掘地三尺》 című esszégyűjteményét, mellyel elnyerte a Száz Virág irodalmi díjat, a Válogatott Elbeszélések kétévente kiosztásra kerülő díját, valamint Kínai Író kitüntetését. A Shanglingi gyilkosság 《上岭村的谋杀》 c. regénye svéd és vietnami nyelven, A Tiandeng-hegy 《天等山》c. regénye pedig oroszul is megjelent, de khmer és thai nyelven is jelentek meg művei.

Fan Yipinget "a kínai alkotók, rendezők, producerek kedvenc írójának" szokták nevezni. A Térden című regényéből azonos címmel húszrészes tévéfilmsorozat készült, 2002-ben az Eltűnt pisztoly esete 《寻枪记》 regényből pedig Lu Chuan rendezésében, valamint Jiang Wen és Ning Jing főszereplésével filmadaptáció [magyar címe: Az eltűnt stukker], mely Kínában az év legnagyobb bevételű filmje lett. A borbély c. kisregényéből azonos címmel film készült (a híres festő, Chen Yifei rendezésében, valamint Chen Kun és Zeng Li főszereplésével), mely elsöprő sikert aratott, és számtalan rajongói méltatást kapott. Azonos címmel 2007-ben újra megfilmesítették, ezúttal, egy ugyancsak nagyon sikeres, tévéfilmsorozat készült belőle. Ugyanebben az évben A hazug falu 《撒谎的村庄》 regényből filmet forgattak Kincset érő titok 《宝贵的秘密》 címmel, Zu Feng és Jiang Yiyan főszereplésével, mely ismét nagy sikert aratott a nézők körében. További regényei A Tiandeng-hegy, a Kecskerím 《顺口溜》, az Öreg fegyver 《老枪》, a Shanlingi gyilkosság, a Póker《扑克》, a Szokatlan kihallgatás 《非常审问》, a Kisasszony, fuss! 《姐姐快跑》, a Szerencsés részeges 《幸运的酒徒》, A megadás 《投降》, a Wei Wukuan rendőrálma 《韦五宽的警察梦》, közülük többet megfilmesítettek, mozifilm vagy tévésorozat készült, illetve készül belőlük. Fan Yiping regényei gyakran építenek a feszültségkeltésre, ellentmondásos karaktereivel és humoros jelenetivel érzékekre ható olvasmányélményt nyújtanak. Sok szereplőjére jellemző a szorongás, az önzés, az önellentmondó jellem vagy morális gyengeség, amelyek mind-mind a 60-as évek óta változó nagyvárosi ember modernkori félelmeinek és pszichológiai problémáinak a tünetei.

Fan Yiping két mesterműve közül az egyik a Shanglingi gyilkosság. Ebben a regényében a faluban hátrahagyott nők problémái kerülnek a középpontba, és éles kritika éri a városi ember érdektelenségét vagy lenéző magatartását a vidéki gondokkal szemben. Másik mesterműve A Tiandeng-hegy, mely a városiasodás folyamatát mutatja be a városba dolgozni érkező, de szerencsétlenségére prostitúcióba sodródó lány, Lei Yan megváltásának az útján keresztül.

A Shangling krónikái 《上岭村编年史》 című regény részletekben jelent meg, majd később újra kiadták neves irodalmi folyóiratokban, mint a Havi Elbeszélések, a Válogatott Elbeszélések, a Pekingi Irodalom – Havi Kisregények, a Válogatott Kisregények, a Jangce Művészeti Lap – Jó regények. A regény abszurd és érett narrációja valójában visszatér az emberi természet alapjainak a boncolgatásáig, és mint ilyet "határait feszegető művészeti alkotásnak" és "lelki megváltásának" is szokták aposztrofálni. 

Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS
Fotó: https://www.chinawriter.com.cn/n1/2021/1213/c441561-32306013.html