YYOU FENGWEI / JU FENG-VEJ / 尤凤伟

You Fengwei
You Fengwei

You Fengwei (尤凤伟, pinyin hangsúlyjelekkel: Yóu Fèngwěi, népszerű magyar átírással: Ju Feng-vej), férfi, 1942. június 16-án született a Shandong tartománybeli Moupingban. Volt kézikocsi húzó, katona, munkás. 1977-ben kezdett irodalmi műveket írni, korábban a Shandong Tartományi Írószövetség alelnöke és a Qingdao Városi Írószövetség elnöke volt. Eddig összesen körülbelül hatmillió kínai írásjegy terjedelemben jelentek meg művei. Több tucat könyve között kiadásra került például a Kína 1957 《中国一九五七》, A háború múltbéli eseményei 《战争往事》, A köpönyeg 《衣钵》, You Fengwei regénysorozat (hét kötetben) 《尤凤伟小说系列》.

You Fengwei szerint saját művei "vágták a történelem és a valóság között", munkái különböző történelmi időszakokat dolgoznak fel, objektíven és valóságosan írják le az elmúlt száz év történelmi szakaszainak a társadalmi jelenségeit, a kritikusok "epikus írásoknak" nevezik őket. You Fengwei regényei mindig egyfajta éles fájdalmat rejtenek. Ez a fajta fájdalom látszólag a társadalmi élet külső ellentmondásaiból származik, valójában azonban a sorsban rejlő dilemmák szembenállásából ered. Önpusztító módszerrel helyezi újra és újra az embert különböző etikai elvek, hatalmi vágyak és az emberi méltóság konfrontációjába, miközben fenntartja az erős narratív feszültséget, rávilágít egy segítség nélküli, tehetetlen élethelyzetre is. Ez egyrészt lehetővé teszi a számunkra, hogy élvezhessük a feszes narratívából fakadó olvasási örömöt, másrészt viszont lehetővé teszi azt is, hogy erőteljesen átérezzük magának a fájdalomnak a bennünk lévő belső erejét.

Az erőteljes visszhangot kapott Kína 1957, a kínai értelmiséget kilátástalan szenvedésbe taszító "jobboldalellenes kampány"-t ábrázolja. A Kína 1957 jó olvasmány annak is, aki megtapasztalta a "jobboldalellenes kampány"-t, és annak is, aki nem, mivel élénk emléket állít a mozgalomnak. A korábban banditákról és háborúkról író You Fengwei ezúttal az értelmiséget állítja a középpontba. A regény 2001-ben a Kínai Írószövetség regény ranglistájának első helyére került, valamint szerepelt a Mao Dun irodalmi díj döntősei között. A köpönyeg a kínai "földreform mozgalom" temérdek sokkoló és mélyenszántó gondolatát tükrözi vissza realista eszközökkel. Az idő és a tér eltolásának technikájával beszél el egy fél évszázad által kettéválasztott történetet, az egyik szál esetében a felszabadulás utáni földreform szolgáltatja a hátteret, a másik pedig egy fél évszázaddal későbbi falusi vállalkozás történetét írja le. Az első történet főhőse az Ébredés Csoport hat progresszív diákja, akik egy történelmi véletlen folytán válnak a földreform szökevényeivé, a másik történet főhőse pedig az italokat gyártó vállalat igazgatója, aki nem hasonlít a hasonló témájú regények minden lében kanál vagy újgazdag kereskedőjének a figurájához, hanem egy, a köznapi embernél sokkal több számítást végző, fáradhatatlanul dolgozó figurát formál meg. Háború és forradalom, történelem és valóság, hűség és árulás, szerelem és emberi természet, a regény egy személyes történeten keresztül mutatja meg egy viharos korszak emlékeit a nép körében. A háború múltbéli eseményei Kína japánellenes háborújáról szól, az ebben szereplő Életben maradásból 《生存》 készült a Jönnek az ördögök 《鬼子来了》 című televíziós sorozat, amely elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál Zsűri Nagydíját és a Japán Mai Film Nagydíját. Ezeken kívül az elmúlt években írt kisregényei és novellái, mint például A Mao-zubbony 《中山装》, Az élet egy hajszálon múlik 《命悬一丝》, az Elutasítás 《排异》, az Azonosítás 《验明正身》 nagyon valósághűen írják le Kína jelenlegi társadalmi állapotát.

You Fengwei úgy véli: "A jó irodalmi mű olyan, mint a gyémánt, kemény és fényes." Lényegében saját magától is azt követeli meg, hogy ezen elv mentén alkosson.

Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS