LLI PEIFU / LI PEJ-FU / 李佩甫

Li Peifu
Li Peifu

Li Peifu (李佩甫, pinyin hangsúlyjelekkel: Lǐ Pèifǔ, népszerű magyar átírással: Li Pej-fu), férfi, 1953 októberében született a Henan tartományi Xuchangban, 1984-ben végzett a Henan Televíziós Egyetem kínai nyelv és irodalom szakán. Korábban a Henan Tartományi Írószövetség alelnöke és a Henan Tartományi Írószövetség elnöke, jelenleg a Henan Tartományi Írószövetség tiszteletbeli elnöke és a Kínai Írószövetség Országos Bizottságának a tagja. 1978-tól jelennek meg művei, legismertebbek: a Birkák kapuja 《羊的门》, Várakozás a lélekre 《等等灵魂》, Sorsalbum 《生命册》, Alföldiek 《平原客》 című regények; a Fekete szitakötő 《黑蜻蜓》 című kisregény; továbbá tévéfilmsorozat- és filmforgatókönyvek, összesen több mint négymillió kínai írásjegy terjedelemben. Műveinek egy részét más nyelvekre is lefordították, és megjelentek többek között Amerikában, Japánban, Koreában. Számos díjjal tüntették ki: Mao Dun irodalmi díj és Zhuang Zhongwen irodalmi díj, valamint a kínai tévéfilmsorozatok Repülő Istennő díja stb.

Li Peifu korai művei közül számos a falusi élettel kapcsolatos, az embereket a "növényekhez" hasonlítja, hiszen az ember is mélyen gyökerező kapcsolatban van a földdel. Az alföld kulturális örökségét, az alföldi emberek szívét és természetét kutatja. Xie Youshun irodalomkritikus egyszer így fogalmazott Li műveivel kapcsolatban: "Li Peifu kulcsszavai: a hatalom, és ami annál is hatalmasabb, az emberi szív. Írásaiban megszokott módon az alföld kultúrájából kiindulva közelíti meg a városi és a falusi élet, a történelem és a valóság kölcsönös egymásra hatását, de ír korunk tönkrement emberi sorsairól és az emberek megmaradt hitéről is. Nagyon élesen és tisztán látja az elhagyatott emberek hatalom iránti babonás hitéből fakadó szenvedését, s mélyreható, részletekbe menő rideg stílusával folytonosan arra keresi a választ, hogy hogyan tudna az emberi élet jobban és egészségesebben kiteljesedni."

A Birkák kapuja Li korai meghatározó műve. A monumentális kompozíció Kína elmúlt negyven évének viharos változásaira reflektál, így erős valóságtartalmával megrázóan hat az olvasóra. A regény főszereplője a Hu család feje, Hu Tiancheng, aki egy "keleti vidéki keresztapa" karakter, látnoki képességgel rendelkezik, és minden eszközt bevet a hatalom megszerzése érdekében. A falubeli szerepét kihasználva negyven év alatt óriási kapcsolatrendszert épít ki a falutól a megyéig, a tartományi székhelytől a fővárosig. A Hu család minden tagját szép sorban hivatali körökbe a városba küldi. A megyei vezető, Hu Guoqing, szintén nagyon valóságos jellemzőkkel felruházott karakter. A Várakozás a lélekre 《等等灵魂》 című regény egy bevásárlóközpontban játszódik. Egy leszerelt katona, Ren Qiufeng átvesz egy összeomlás szélén lévő, állami tulajdonú bevásárlóközpontot. Keményen küzd a kereskedelem világában, majd kitűnő üzleti érzékének és három, "üzleti iskolába járó virágszál" segítségének köszönhetően az áruház csodával határos módon ismét fellendül. Ren Qiufeng azonban képtelen ellenállni a hatalom csábításának, lassan elveszíti saját magát, és üzleti császársága is végül darabokra hullik. A Sorsalbum 2012-ben jelent meg. Az író egyes szám első személyben írja a történetet, amelyben "én" faluból a városba megy keményen dolgozni, és ennek az "én"-nek a tapasztalásait a középpontba helyezve írja meg az ötvenéves időszak halandó lényeinek a sorsalbumát. "Én" a faluból a tartományi székhelyre megy, ahol egyetemi tanár lesz belőle, de különféle problémákkal kell szembenéznie, mint például, hogy az őt felnevelő öreg nagybácsi folyton a nyakára hozza a különböző ügyekben segítségre szoruló falusiakat, vagy egy szerelmi dilemma. "Én" végül Pekingbe kerül, és az egyetemi diáktársaival együtt beleveti magát az üzleti világba. Az egyetemi diáktársak és a Wuliang falubeliek is a saját érdekeikkel éppen ellenkező irányban sodródnak tehetetlenül a kor hullámain.

Li Peifu nagyszerű regénye, az Alföldiek 2017-ben jelent meg. A történet a henani alföldön játszódik, és Liu Jinding fejlődéstörténetét és lelki történéseit meséli el, valamint Li Delin viharos életét. A könyv teljes képet ad a virágkereskedőkről, illetve az alföldi emberek érzelemvilágáról. 

Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS 
©SERAPIS 

Fotó: https://www.chinawriter.com.cn/n1/2021/1222/c429370-32313961.html