SSUN GANLU / SZUN KAN-LU / 孙甘露

Sun Ganlu
Sun Ganlu

Sun Ganlu (pinyin hangsúlyjelekkel: Sūn Gānlù, népszerű magyar átírással: Szun Kan-lu), férfi, 1959. július 10-én született Sanghajban (pinyin: Shanghai). Első rangú minősítéssel rendelkező író. A Sanghaji (pinyin: Shanghai) Írószövetség főtitkárhelyettese, a Rügyek magazin igazgatója, valamint a Sinan Irodalmi Folyóirat igazgatója és főszerkesztője. Sun Ganlu 1977-ben kezdett el dolgozni egy helyi postafiókban. 1986-ban jelent meg első műve, a Látogatás az álmok földjén 《访问梦境》, az azt követő Kiskorú borissza vagyok 《我是少年酒坛子》 és A futár levele《信使之函》 című műveinek megjelenése után pedig már tipikus avantgárd íróként emlegették. Kiemelkedő művei még a Lélegzet 《呼吸》 című regény; a Látogatás az álmok földjén 《访问梦境》 és az Emlékeim Qin Eről 《忆秦娥》című kisregény- és novelláskötetek; valamint a Tánc a plafonon 《在天花板上跳舞》című esszégyűjtemény stb. Műveit lefordították angol, francia, japán és más nyelvekre, és számos kínai és külföldi antológiába beválogatták.

Sun Ganlu jól zongorázik és énekel, rendkívül kiművelt a művészetekben, a "sanghaji iskola" jellegzetes képviselője. Ragaszkodik a lassú, ráérős munkához, viszonylag keveset alkot, amiért az olvasói tréfásan "lusta író"-ként szokták emlegetni. Ugyanakkor e nyugodt, megfontolt munkastílusában különösen igényes irodalmi nyelvezetű és nagyon merész stilisztikai kísérleteket valósít meg. A Pekingi Egyetem egyik irodalomprofesszora, Chen Xiaoming így írt róla: "Azok a furcsa, érthetetlen imák, gyónások, a halandzsa és a zagyvaság valahogy váratlanul regénnyé állnak össze. Ha ez nem a kortárs kínai irodalom legnagyobb tévedése, akkor a kortárs kínai széppróza legmerészebb, forradalmi eredménye." Látható, hogy szövegei a lelket akarják feltárni. Wang Shuo, híres író mondta róla, hogy "Sun Ganlu természetesen a legjobb, az ő írott nyelve a legszabatosabb, mintha Isten vezetné a kezét azért, hogy újra tiszteletet és áhítatot érezzünk az írott nyelv iránt".

Lélegzet című regényéről Cheng Depei irodalomkritikus a következőket írta: "Regénye egyszerre írja és olvassa is önmagát, de a nyelvi kísérletezésből következő akadályok mindkettő számára léteznek. A történet eltávolodik a bevett társadalmi szokásoktól, de lehetővé teszi a számunkra, hogy belépjünk egy másik, tágas világba, amely szüntelenül kíséri személyes tudatunkat és illúzióinkat." Az Emlékeim Qin Eről című regény egy Su nevű nő kapcsolatát meséli el a főszereplővel, a főszereplő anyjával és nagyanyjával. Su régebben a főszereplő házában élt, és mivel nagy irodalmi műveltséggel rendelkezett, a főszereplő számára egyfajta felvilágosult tanítóként szolgált, és a fiatal főszereplő számára a tökéletességet testesítette meg, akit rejtélyes élettapasztalat leng körül. A Sanghaji folyóvíz című esszégyűjtemény apró történések feljegyzéseinek a gyűjteménye, amelyek a hétköznapi mederben folydogáló sanghaji mindennapokat örökítik meg úgy, ahogy Sun Ganlu tapasztalta és érezte. Nincs az írásokban szemernyi erőltetett homályosság és mélyértelműség sem, és a bölcs, lusta, ráérős és könnyed szövegekből finom, alig észrevehető humor csillan ki. Az élet és a gondolatok legmélyét kutató távolságtartás és elegancia, a tökéletes, tiszta nyelvhez való ragaszkodás egyértelműen mutatják, hogy Sun Ganlu több mint húsz év elteltével is változatlanul őrzi avantgárd beállítottságát.

Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS

Fotó: https://www.chinawriter.com.cn/n1/2016/0627/c404946-28492564.html