MMAI JIA / MAJ CSIA / 麦家

Mai Jia
Mai Jia

Mai Jia (麦家, pinyin hangsúlyjelekkel: Mài Jiā, népszerű magyar átírással: Maj Csia), férfi, 1964-ben született a Zhejiang tartományi Fuyangban. Híres kortárs regényíró és forgatókönyvíró, a Zhejiang Tartományi Írószövetség hivatalban lévő elnöke. 100 pontos matematika, 98 pontos fizika és 60 pontos kínai nyelv és irodalom vizsgaeredménnyel nyert felvételt a Népi Felszabadító Hadsereg Műszaki és Technológiai Főiskola Rádió Tanszékére. Ő az első kortárs kínai író, aki írásával bekerült a "Penguin Classic Library" sorozatba. Az Összeesküvés 《暗算》 című regénye elnyerte a VII. Mao Dun irodalmi díjat. Az Összeesküvés, a Kódfejtő 《解密》[Ford. Gettó Katalin. Libri, 2016] és más regényeinek kiadására összesen több mint harminc külföldi könyvkiadóval szerződött le, többek között Amerikában, Angliában, Spanyolországban, Franciaországban, Oroszországban, Németországban, Izraelben, Törökországban, Lengyelországban, Magyarországon, Svédországban, Csehországban, műveit katalánra és héberre is lefordították. A Kódfejtő című regényét összesen harminchárom nyelvre fordították le, és a világ könyvtáraiban a legnagyobb példányszámban megtalálható kínai alkotás. A The Economist felvette a "2014. év 10 legnagyszerűbb könyve" listájára.

Mai Jia regényeit az eredetiség és szokatlan képzeletvilág jellemzi, karakterei sötétek és titokzatosak, a történetei tekervényes szálakon futnak, tele izgalommal. A televíziós drámára is átdolgozott Összeesküvés, valamint a filmvászonra adaptált A szél hangja 《风声》 című regényei a kortárs kínai kém-háborús alkotások úttörő darabjai. A Harvard Egyetem Kelet-Ázsia Tanszékének professzora,  David Der-wei Wang az alábbi kommentárt fűzte Mai Jia regényeihez: "Művészi hozzáértéssel fűzi egybe a kém-ellenes regények jellemzőit Kína forradalmainak történelmi históriájával, megfűszerezve a nyugati típusú kémregény és a pszichothriller irodalom elemeivel." Xi Jinping államelnök is dicsérő szavakkal illette: "Olvastam az Összeesküvés és A szél hangja című regényeit, a legjobb szerző kém-háborús műfajban, és patrióta lelkülete nagyra becsülendő."

Mai Jia Borges és Nabokov jellegzetességeit ötvözi. A Kódfejtőt teljesen egyéni irodalmi stílus jellemzi, a kém-háborús műfajt történelmi elemekkel és matematikai logikai okfejtéssel ötvözve megdöbbentő erejű egységet alkot. Az Összeesküvés egy különleges adottságokkal rendelkező ember sorsát mutatja be, a sötét, zárt térbe helyezett egyén rendkívüli megnyilvánulásait. A kód megfejtésének története rejtélyekkel és izgalmakkal átszőtt, miközben a regény az emberi lélek bonyodalmas világát is gazdagon és aprólékosan elénk tárja. Erőteljes és tömör kifejezéseket használ, szavai fájdalommal átitatottak, melyek ismeretlen mély völgybe, végtelenbe nyúló, határtalan világba vezetnek. Írása önmagában egyfajta titok, boldogság vagy váratlan öröm, ami az olvasó felfedezésére vár. A szél hangját ellenben nem a drámai feszültség, hanem a nyugodt hangvételű írásmód és a türelem jellemzi. A regénynek komoly meggyőzőereje van. Ennek tükrében az elbeszélő határozott és erős személyiség, mégis idealista ragyogás koronázza. A mű a lelki halál ellen küzdő hősies életet mutatja be, ráirányítja a figyelmet arra, hogy a fájdalom kiszélesíti a tapasztalati határokat, határozottan fellép a nihilizmus ellen, bölcsességgel vezeti az emberi szívet, valamint kérdez és feltevéseket oszt meg, hogy végül megfejtse a regény szövevényes rejtélyét. Mai Jia egyedi írói stílusa hatalmas teret nyitott meg az írás nehézségi fokának és professzionalizmusának helyreállítása, valamint a lélek felfoghatatlan erejének megértése előtt.

A Japán fickó 《日本佬》 egy 2015-ben kiadott novella, amelyben a háború utáni hétköznapi életre összpontosít az író. Egyszerre érdekes és elgondolkodtató. Mai Jia saját életének természetes arculatára alapozva alkotja meg narrációjának belső erezetét. A "japán fickó"-ként emlegetett férfi történetén keresztül mutatja be a hétköznapi kínai emberek háború utáni életét, hűen tükrözve értékrendjük és lelki életük milyenségét.

Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS

fotó: https://mydramalist.com/people/66251-mai-jia


Magyarul megjelent művei: 

  • MAI JIA: A szél hangja. Ford. Kiss Marcell. Libri, 2021.
  • MAI JIA: Kódfejtő. Ford. Gettó Katalin. Libri, 2016.

Recenziók | Kritikák:

  • Mai Jia Kódfejtő. issuu.com. szerző: Summa Artium. 2017.04.25.

https://issuu.com/summaartium/docs/mai_jia_k__dfejt___607.docx

  • Ajánló Mai Jia Kódfejtő című könyvéhez. mindennapkonyv.hu. szerző: Könyveskuckó. 2016.11.10.

https://mindennapkonyv.hu/szerintetek/video/ajanlo-mai-jia-kodfejto-cimu-konyvehezrn

  • Mai Jia Kódfejtő. olvasoterem.com. szerző: Nemere. 2017.01.17.

https://olvasoterem.com/blog/2017/01/14/mai-jia-kodfejto/?fbclid=IwAR1v_bDgVrdSgPmss8gTdk23760a_IB8-ybFW5XvY2wF0tNw5bR-41Pe5uc

  • Mai Jia: Kódfejtő. konyvek-regenyek-vilaga.blogspot.com. n.n. 2017.06.24.

https://konyvek-regenyek-vilaga.blogspot.com/2017/06/mai-jia-kodfejto.html


  • feltöltés és szerkesztés alatt...

Könyvborítók: 

Mai Jia: A szél hangja
Mai Jia: A szél hangja
Mai Jia: Kódfejtő
Mai Jia: Kódfejtő