JJIA PINGWA / CSIA PING-VA / 贾平凹

Jia Pingwa
Jia Pingwa

Jia Pingwa (贾平凹, pinyin hangsúlyjelekkel: Jiǎ Píngwā, népszerű magyar átírással: Csia Ping-va), férfi, 1952 februárjában született a Shaanxi tartomány Shangluo városhoz tartozó Dafeng megye Lihua kisvárosában. Nevében eredetileg az utolsó karakter helyén egy azonos hangzású, másik írásjegy állt. A Kínai Írószövetség alelnöke, az Országos Népi Gyűlés képviselője. Az Északnyugati Egyetem kínai szakán diplomázott 1975-ben. 2017-ben a Makaói Egyetem díszdoktori címet adományozott neki. Legjelentősebb művei között szerepel többek között a Nyugtalanság 《浮躁》, Az elhagyott város 《废都》, a Qin-opera 《秦腔》 és Az öreg kemence 《古炉》, melyek közül a Qin-opera elnyerte a VII. Mao Dun irodalmi díjat. Wang Meng szerint Jia Pingwa "okos író, aki leplezett humorral alkot". Műveit több nyelvre lefordították, többek között angolra, franciára, oroszra, japánra és koreaira, valamint műveinek több külföldi kiadása is megjelent.

Jia Pingwa több regényének is a Shangzhou-régió szolgál helyszínéül, amelyekre "Shangzhoui-sorozatként" szoktak hivatkozni. Írásaiban rendkívül jelentős szerepet kap a történelem és a korszellem; az apró, helyi jelenségek bemutatásával reflektál a nagy, történelmi változásokra. Rámutat, hogy a változások idején mekkora az emberekben rejlő bizonytalanság és zűrzavar. Nyelvezete magában hordozza az északnyugati régió egyedülálló, meghatározó jellegzetességeit, történetei a helyi szokásokat, az elbűvölő helyi kultúrát, valamint a mindennapok ügyes-bajos dolgait jelenítik meg. Az utóbbi években regényei nyelvezetét kifejezésbeli gazdagság, jelentésbeli árnyaltság és rendkívüli precizitás jellemzi. Művei szerkezete a klasszikus kínai regényeket idézi, ahol a fejezetek kezdetén rövid tartalmi összefoglaló áll. Történetei egy pontból ágaznak szét, s mesterien olvasztja egybe az átfogó és részletes leírásokat, ezzel is tovább gazdagítva a történetvezetést.

A Nyugtalanság, Jia Pingwa első regénye, kiadásakor nagy szenzációt keltett, és elnyerte az amerikai Pegazus irodalmi díjat. Ebben a művében Jia Pingwa a főszereplő, Jin Gou változásokban bővelkedő életét teszi a regény vezérfonalává, amin keresztül Shangzhou gazdag és élettel teli társadalmi képét tárja elénk lépésről lépésre. Jin Gou élete során sok mindent tapasztalt: gazdálkodott, bevonult katonának, leszerelt és visszatért vidékre, újságíróként tevékenykedett a prefektúra folyóiratánál, majd felmondott és szállítmányozásba kezdett. Életútja hűen tükrözi a korabeli megnyugvást, megállapodást nem engedő társadalmi helyzetet. Az elhagyott város a 20. század 80-as éveiben játszódik, és a korabeli értelmiség életét mutatja be. A regény helyszínéül Xi'an szolgál, a főszereplő Zhuang Zhidie, aki zavaros érzelmi kapcsolatba bonyolódik több nővel. A történet továbbá kiegészül neves személyekről, mint például Rui Zhifeiről, készült leírásokkal. A Zhuang Zhidiével viszonyt folytató négy nő ‒ Niu Yueqing, Tang Yuan'er, Liu Yue és Acan ‒ mindegyike különböző háttérrel, jellemmel rendelkezik, különböző társadalmi rétegek és csoportosulások jellemzőit tükrözik, tulajdonképpen a korabeli társadalom keresztmetszeti képét tárják az olvasó elé. A regény stílusa merész és egyedülálló, és nem megszokott szexuális tartalmú leírásaival felhívta magára az egész társadalom figyelmét.

A Qin-opera a Qingfeng utca két családjának, a Bai és a Xia család harminc évre visszatekintő, örömben és bánatban egyaránt gazdag történetén keresztül rekonstruálja a kínai társadalom átalakulásának vidékre gyakorolt erőteljes hatását, valamint a falun bekövetkezett változásokat. A földek elvesztése miatt Qingfeng lakói egymás ellen fordulnak, és a fölművesek lelkében törés és félelem uralkodik.

Az utóbbi években Jin Pingwa több fontos műve is megjelent, többek között Az öreg kemence, a Lámpáshordó 《带灯》 és a Különleges virágszál 《极花》. A Különleges virágszál egy, az emberkereskedés áldozatává vált, fiatal lány szerencsétlenségét meséli el. A történetet az olvasó a lány szemszögéből ismerheti meg, látva, amit ő lát, érezve, amit ő érez. Egyszerre ad életszerű leírást a lány emberkereskedéssel kapcsolatos tapasztalatairól és belső szenvedéséről, valamint mutatja be azt a környéket, annak körülményeit és adottságait, ahová a lány az eladás után kerül. Az író legújabb regénye, a Shanben 《山本》 2018 elején jelent meg. Jia Pingwa a kortárs kínai irodalom különleges, különösen termékeny és kreatív alakja.

Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS

Fotó: ©Zombory Klára


Magyarul megjelent művei:

  • JIA PINGWA: Törött buddha (novella), ford. Kiss Marcell, In: Felonline 2014. március 24.

https://felonline.hu/2014/03/24/jia-pingwa-torott-buddha/

  • JIA PINGWA: A fa hangja (novella), ford. Salát Gergely, In: Modern Dekameron - Huszadik századi kínai novellák, szerk. Kalmár Éva, Noran, 2008, 380-389.o.
  • JIA PINGWA: Égi ló (novella), ford. Kiss Marcell, In: Magyar Napló 14. évf. 6. sz. 43-44.o. 2002.

  • CSIA PINGVA: Teáscsésze (novella), ford. Kiss Marcell, In: Nagyvilág 2000. (45. évf.) 11. sz. 1037-1038. old.


feltöltés alatt...


Recenziók | Kritikák: 

feltöltés alatt...


Olvass bele! 

  • JIA PINGWA: Törött buddha (novella), ford. Kiss Marcell, In: Felonline 2014. március 24.

https://felonline.hu/2014/03/24/jia-pingwa-torott-buddha/