SHI SHUQING / SI SU-CSING / 石舒清

Shi Shuqing
Shi Shuqing

Shi Shuqing (石舒清, pinyin hangsúlyjelekkel: Shí Shūqīng, népszerű magyar átírással: Si Su-csing), eredeti nevén Tian Yumin (田裕民, pinyin hangsúlyjelekkel: Tián Yùmín, népszerű magyar átírással: Tien Jü-ming), férfi, huinemzetiségű, 1969 novemberében született Kína, Ningxia Hui Nemzetiségi Autonóm Területén. 1989-ben végzett a Ningxiai Tanárképző Főiskola angol szakán, évekig középiskolai angoltanárként dolgozott. 1999-ben az írásai miatt áthelyezték a Ningxiai Irodalmi és Művészeti Szövetséghez, ahol már hivatásos íróként dolgozhatott. Shi Shuqing 1988-ban kezdett el szépirodalmi műveket írni, főként novellákat, eddig összesen hét novelláskötete jelent meg, mint például Kés a tiszta vízben 《清水里的刀子》, Forró napok 《伏天》 és Egy sötét hely ereje 《暗处的力量》. Az 1988-ban írt novellája, a Kés a tiszta vízben 《清水里的刀子》 elnyerte a II. Lu Xun irodalmi díjat, a Gyümölcsöskert 《果院》 és az Alacsony juttatás 《低保》 című novellái elnyerték a Népi Irodalom díjat, a Tiszta napok 《清洁的日子》 és a Szürkület《黄昏》 című novellái elnyerték a VII. és a VIII. Október irodalmi díjat. A Metélőhagyma síkság 《韭菜坪》 című novellája elnyerte a IX. Sanghaji Irodalom díjat, a Kék tűz 《蓝火》 című verseskötete a 2017. évi Nemzetiségi Irodalomköltészeti díját, A keserű föld 《苦土》 és a Forró napok elbeszélésgyűjteményei elnyerték az V. és VIII. Országos Nemzeti Kisebbségi Irodalom Paripa díját, 2008-ban pedig a XI. Zhuang Chongwen irodalom díjat.

Li Jingze híres irodalomkritikus néhány szóban megfogalmazta Shi Shuqing munkáinak az esszenciáját: "Shi Shuqing írásai ritka tiszta szellemi erőforrással rendelkeznek."

A Filmnegatív 《底片》, az Alacsony juttatás és a Gyümölcsöskert című munkái a legjelentősebb alkotásai közül valók. A Filmnegatív regénynek van aposztrofálva, valójában azonban inkább novellagyűjtemény. Shi Shuqing regényterjedelemben írja le szülőföldjét, egy Kína észak-nyugati szegletében mindentől távol fekvő, tisztán huinemzetiségiek lakta kis falut. Az egy személy egy fejezet, vagy egy esemény egy fejezet módszerével mutatja be a családját, az ismerőseit, a falun töltött hosszú évtizedek alatt az emlékezetében megmaradt személyeket vagy eseményeket, amelyek mind hozzájárultak világnézetének és életlátásának kialakulásához. A regény 2004-ben született, mondhatjuk, hogy a szerző életének és munkásságának addigi szakaszával kapcsolatos visszatekintés és összegzés. A regény írása közben egyfolytában a fülében csengett a nagy francia író, François Mauriac egy gondolata: "amikor igazán mélyenszántón és alaposan megírsz egy falut, tulajdonképpen a világ bármely pontján fekvő bármely falut írtad meg". E gondolat, akár a reggeli harang és az esti dobszó, korlátok és szabályok közé szorították Shi Shuqinget, de ezzel egy időben erőt és önbizalmat is nyújtott. Az Alacsony juttatás a kínai parasztemberek életét, megélhetését, örömét és bánatát beszéli el, a Gyümölcsöskert egy jómódú, vidéken élő fiatal nőről szól, olyan gondolatairól és titkos mozzanatairól, amik akkor történnek, amikor egyedül van, ezek azonban mind az ember szívének belső megrázkódtatásai, kívülről szemlélve minden nyugodt és mozdulatlan. A túlcsorduló vágyakat, ám egyhangú unalmas életet, a saját maga számára elrendelt sorsot adja tovább az ember generációról generációra.

Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS

Fotó: https://www.chinawriter.com.cn/n1/2016/0627/c404946-28492791.html