DDONG XI / TUNG HSZI / 东西

Dong Xi (东西, pinyin hangsúlyjelekkel: Dōng Xī, népszerű magyar átírással: Tung Hszi), férfi, eredeti neve Tian Dailin (田代琳,pinyin hangsúlyjelekkel: Tián Dàilín, népszerű magyar átírással: Tien Taj-lin), 1966 márciusában született Guangxi tartományban, jelenleg a Guangxi Nemzetiségi Egyetem Alkotóközpontjának az igazgatója. Legfontosabb regényei: A pofon, ha csattan 《耳光响亮》, a Bűnbánat lajstroma 《后悔录》 és a Meghamisított élet 《篡改的命》. Az Élet szavak nélkül 《没有语言的生活》 kisregényével elnyerte az I. Lu Xun irodalmi díjat, és a könyv filmadaptációja Mennybéli szeretők 《天上的恋人》címmel olyan nagy színészek főszereplésével készült, mint Liu Ye és Tao Hong, egyúttal elnyerte a Legkiemelkedőbb Művészi Hozzájárulás díját, a XV. Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon. A Bűnbánat lajstroma pedig elnyerte A IV. Kínai Nyelvű Irodalom Média Nagydíj "2005-ös év prózaírója" díját. A Meghamisított élet 《篡改的命》 bekerült a Kínai Széppróza Társaság 2015. évi toplistájába, valamint elnyerte a VI. Huacheng (Virágváros) irodalmi díjat "Kiemelkedő író" kategóriában. Műveit angol, francia, koreai, német, vietnami, olasz, görög és japán nyelvre fordították le és adták ki.

A kínai köztudatban Dong Xi a 60-as években született írónemzedék egyik legjelentősebb képviselője, aki továbbörökíti az avantgárd irodalom szellemiségét, lelkületét és irodalmi alapjait. A Peking Egyetem Irodalom Tanszékének professzora, Chen Xiaoming is rámutatott, hogy "Dong Xi különleges érzékkel építi fel történeteit, művei bonyolultak és izgalmasak, az összefonódó történetszálak egy pillanatra sem válnak unalmassá, és nagyon erőteljes az utóhatás". A neves író, Yu Hua szerint "A Meghamisított életben Dong Xi a társadalom színházát tárja elénk, élénk, erőteljes nyelvezettel írja le az élet megaláztatásait és küzdelmeit".

A pofon, ha csattan c. művében Dong Xi a Niu család három gyermekének életét és fejlődését írja le egy zavaros világban, mintha mocsárból kiemelkedő három szál tavirózsa lennének. Az Élet szavak nélkül egy "nem látó, nem halló, nem beszélő" család regénye, az egymással nehezen kommunikáló, mégis egymásba kapaszkodó, egymást kiegészítő családtagok együttműködéséről, hétköznapi gondjaikról és megoldásaikról szól. Ebben a folytonosan zavargó és nyughatatlan világban Dong Xi e süketnéma család megjelenítésével egyfajta inspirációt ad az embereknek. A Bűnbánat lajstromában Zeng Guangxian egyes szám első személyben dokumentálja saját ballépéseinek lajstromát, győzködve magát, hogy az út, amit bejárt, nem lehetett volna jobb. Gyávaságból visszautasította egy lány közeledését, azonban merészen betört ahhoz a lányhoz, akit ő áhított a távolból. Igaztalanul, de nemi erőszakkal vádolják, és tíz évre börtönbe kerül, ahol csakis a plátói szerelemnek él. Szabadulása után próbál felelősséget vállalni korábbi hibáiért, de csak azt éri el, hogy még a plátói szerelem érzését is elveszíti. Zeng Guangxian az önmegtartóztatástól a teljes testi felszabadulásig eltelt harminc év alatt szinte csak rossz döntést hozott, ami miatt állandó bűntudat kínozza, és úgy érzi, hogy a legjobb döntések azok, amelyeket soha nem hozott meg.

A legutóbbi, Meghamisított élet c. művének a főszereplője, Wang Changchi, miután nem veszik fel az egyetemre, a városba költözik dolgozni. Önbizalmát és önbecsülését veszítve fiának, Wang Dazhinek jobb életet akar ennél: örökbe adja egy gazdag családhoz. A fiú új nevet kap: Lin Fangsheng, és bekerül a főiskolára, elvégzi, majd rendőrként áll munkába, azonban egy öngyilkossági eset nyomozása közben rájön, hogy a folyóba ugrott ember, Wang Changchi, valójában az édesapja. Dilemmába kerül: pusztítsa el a bizonyítékokat vagy szolgáltassa ki az igazságszolgáltatásnak? A fekete humorral megírt történet illusztrálja Dong Xi együttérzését a modern Kína társadalmi drámái iránt, mellyel nem csupán irodalmi, de társadalmi szerepvállalásának is hangot ad.

Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS

Fotó: https://www.sohu.com/a/253132939_748568