WWANG SHIYUE / VANG SI-JÜE / 王十月

Wang Shiyue
Wang Shiyue

Wang Shiyue (王十月, pinyin hangsúlyjelekkel: Wáng Shíyuè, népszerű magyar átírással: Vang Si-jüe), férfi, 1972 júniusában született Hubei tartományban. Író és festőművész. Harmincéves korában kezdett regényeket írni. Legjelentősebb alkotásai: Emlékmű nélkül 《无碑》, Az ember, aki lábnyomokat gyűjtött 《收脚印的人》, Rizs-sziget 《米岛》, Élőlények 《活物》, Ha nincs végnap 《如果末日无期》. Elnyerte többek között az V. Mao Dun irodalmi díjat, a Népi Irodalom díját, a Száz Virág irodalmi díjat, a Válogatott Elbeszélések díját az "Év legjobb kisregénye" kategóriában, valamint beválasztották a Népi Irodalom folyóirat által meghirdetett pályázaton a "TOP 20 jövő mesterei" közé. Alkotásainak jelentős része több idegen nyelven is olvasható, többek között oroszul, spanyolul, olaszul, angolul, mongolul és japánul.

Wang Shiyue az egy meghatározó stílus ellen foglal állást, azt hangsúlyozza, hogy a tartalom mindenkor a forma felett áll, ezért többféle stílusban alkot. Művei közt több realista stílusú alkotás is akad: "munkás elbeszélések és regények", amelyek az egyszerű munkásemberek életét mutatják be napjaink Kínájában; "vidéki elbeszélések és regények", amelyek a Jangce-völgyben élő földművesek sámán-hitét mesélik el; illetve a jövőt bemutató tudományos-fantasztikus elbeszélések. Wang Shiyue a kínai "munkás irodalom" reprezentatív alakja. Tizenhat éves volt, amikor otthagyta az iskolát, majd Shenzhenben és Dongguanban dolgozott gyári munkásként. Több mint húsz éven keresztül közvetlen szemtanúként tapasztalta meg a kínai gyáripar fellendülése mögött meghúzódó nehézségeket. Ez a tapasztalat bőséges alapanyagként szolgált írásaihoz. Többen úgy vélik, Wang Shiyue művei hű korfeljegyzések, amelyekből kiviláglik milyen életről álmodnak a kínaiak, milyen emberfeletti szorgalommal dolgoznak érte, és mindezért milyen árat fizetnek.

2009-ben, az irodalmi világban lényegében "ismeretlen amatőrként", az Állami megrendelés 《国家订单》 című kisregényével [Ford. Zombory Klára. In: Fészek nélkül - Elbeszélések Guangdong tartományból. Geopen, 2019] elnyerte az V. Mao Dun irodalmi díjat. A zsűri a díjátadó beszédben így jellemezte az írót: "Wang Shiyue, munkásemberből lett íróként, alapos ismerettel és megértéssel rendelkezik a globalizációhoz szervesen kapcsolódó kínai üzleti élet különböző résztvevőinek összetett helyzete iránt." Az Állami megrendelést a veszély és megmaradás feszült narratívája jellemez, a sorok között mégis gyertyavilágot gyújt a szívekben: kutatja az egyén jogait és álmait, a társadalmi harmóniát, a fejlődést, az igazságosságot, és sikerül megragadnia az életet a társadalomban. Az Emlékmű nélkül című "munkás regényét" az első kiadás után, a China Daily angol nyelvű kínai napilap "Az új évszázad első évtizedének 15 irodalmi műremeke" listájára emelte. Chen Fumin irodalomkritikus a Szavak nélküli történelem és rangos szemtanúi című cikkében hangoztatta: "Az Emlékmű nélkülből tisztán látszik, hogy Wang Shiyue beható történelmi ismeretekkel rendelkezik, éppen ezért az igazság keresésében és megtartásában fáradhatatlan. Az elmúlt húsz év nagyívű változásainak minden eredménye és minden lépése a munkások véres verejtékével van átitatva. Minden eredmény és minden lépés a munkások elkötelezettségéről és büszkeségéről beszél. Ebben az értelemben az Emlékmű nélkül méltán nevezhető az valósághoz korlátok nélkül közelítő regénynek." Wang Shiyue "vidéki regényei" merőben eltérnek "munkás regényeitől", tele vannak miszticizmussal és sámánhittel. A kritikusok szerint Wang Shiyue más, mint a többi realista stílusban alkotó kínai író, műveit átitatja a jingjiangi ősi sírok helyszelleme. Wang Shiyue tudományos-fantasztikus regényeinek szerkezete bonyolult, cselekménye fordulatos, és egybeolvad bennük a kínai filozófia és az elméleti fizika. Üdítő olvasmányélményt nyújtanak.

Wang Shiyue festőművész is, és két meghatározó területen alkot: egyrészt a kínai hagyományos festészet déli iskoláját követi, másrészt primitív stílusban, határozott színekkel fest. Az "Új és vad kínai művészet" fő elméleti megalkotója és tudományos képviselője, valamint a nagyszabású "Művészi Kanton" művészeti kiállítás szakmai tanácsadója.

Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS

Magyarul megjelent művei:

  • WANG SHIYUE: Állami megrendelés, ford. Zombory Klára, In: Fészek nélkül - Elbeszélések Guangdong tartományból, szerk. Balázs Éva, Zombory Klára, Geopen, 2019


    Recenziók | Kritikák:

  • Elbeszélések Guangdong tartományból; Esszék Guangdong tartományból; Versek Guangdong tartományból; Jü Hua: Élni. szerző: Szokács Kinga. ÉS - EX LIBRIS, LXV. évfolyam 21. szám. 2021. május 28.