GGE SHUIPING / KO SUJ-PING / 葛水平

Ge Shuiping
Ge Shuiping

Ge Shuiping (葛水平, pinyin hangsúlyjelekkel: Gé Shuǐpíng, népszerű magyar átírással: Ko Suj-ping), nő, 1966 szeptemberében született a Shanxi tartománybeli Qinshui megyéhez tartozó Shanshenwa faluban. A Shanxi Tartományi Írószövetség alelnöke. Főbb művei: Kiáltás a hegyhez 《喊山》, Csupasz föld 《裸地》, Őrizni 《守望》, Földszellem 《地气》, Ostorozás 《甩鞭》, A lámpát nézem 《我望灯》 stb. regények; Megyek, itt vagyok 《我走我在》, Át az időn 《走过时间》, A folyó elviszi a két partját 《河水带走两岸》 stb. esszékötetek. A Kiáltás a hegyhez című regényét IV. Lu Xun irodalmi díjjal, a 2005. évi Népi Irodalom díjjal, a Válogatott Elbeszélések folyóiratdíjával és a II. Zhao Shuli irodalmi díjjal tüntették ki. Ostorozás című műve a Válogatott Kisregények folyóirat 2006. évi "Kiemelkedő regény" díját, A szélnél korábban érkezett 《比风来得早》 a 2007. évi Sanghaji Irodalom díját nyerte el, Csupasz föld című regényét Jianmenguan irodalmi díjjal, az V. Kínai Írók Ordoszi Irodalom Díjával, a Shanxi tartományi "Május 1. dolgozója" éremmel tüntették ki. Kiáltás a hegyhez című regényéből filmet forgattak, és többek között a Hétköznapi világ 《平凡的世界》 és A Tigrissárkány-hegy csúcsa 《盘龙卧虎高山顶》 című televízió sorozatokhoz is ő írta a forgatókönyvet.

Ge Shuiping gyermekkorában az apjával a hegyekben pásztorkodott, birkát legeltettek, egyszerű, hétköznapi életet élve, a természet közelségében nőtt fel. Kamaszkori éveiben tanult színjátszást, írt verseket és színműveket. Később regényt és tévéfilm forgatókönyveket is írt, és festeni kezdett. Gazdag élettapasztalatának és művészi érzékének köszönhetően írásait az acélosság és a lágyság egyaránt jellemzi, mégis végig megmarad az egyszerű alaphang. Az ismert kritikus, Lei Da szerint, Ge Shuiping alkotási módszerére, csak mint Zhao Shuliére, nagy hatással volt a népi szellemiség és erkölcsiség: "kisregényei lendületesek, nagy ívűek, acélosak és lágyak egyben – a tolla nyomán megelevenedik a Taihang-hegység gazdag világa."

A Kiáltás a hegyhez című regénye a Lu Xun irodalmi díj zsűrijének méltatása szerint: "megrázó, valóságos érzelmekkel teli alkotás: az emberkereskedők elrabolnak egy nőt, és közel tíz éven át barbár módon megfosztják a beszéd szabadságától, így mindennapjai némaságban és rettegésben telnek, míg végül megmenekül, és minden tekintetben visszanyeri a szabadságát. A Kiáltás a hegyhez fő témája a 'hang', a színes falusi életképeken keresztül az ember szíve mélyén lévő, szinte már terhes igazságérzetet és nagyfokú irgalmat mutatja be. A regény művészi szempontból rendkívül érett stílusú: az írónő költői nyelven, életteli részletekkel és empatikus meséléssel jeleníti meg a méltósággal és szabadsággal kapcsolatos témát, így kellemes benyomás marad az emberben." Az Ostorozás aprólékos részletességgel és érzelmes stílusban írja le a Shanxi tartomány délkeleti részén élő emberek ökológiai környezetét, és az olvasó szeme elé tárulnak a Taihang-hegységben élő parasztok küzdelmei és mindennapi élete, a politika, a népszokások, valamint az emberi természetből fakadó bonyodalmak. Ge Shuiping remekül ragadja meg a falusi világ és a hétköznapi élet valóságát és egyszerűségét. Miközben jórészt meghagyja a dél-kelet-shanxi jellegzetes nyelvjárását, szóhasználata és mondatai mégis nőiesen lágyak, klasszikusak, elegánsak, gyönyörűek. A Csupasz föld Ge Shuiping első regénye, amely a 20. század elejei ‒ Qing-kor végétől, a köztársasági kor elejétől a földreformig tartó ‒ forrongó történelmi időszak alatti Shanxi tartománybeli Baodian városka bevándorlástörténetét, valamint a Gai család felemelkedését és hanyatlását meséli el. A regény az emberi lét keservességére fókuszál, s rendkívül aprólékosan jeleníti meg az ember élete során átélt fájdalmait és a kibontakozó emberi szépséget.

Az Egy vörös szalag 《一丈红》 című, legújabb kisregényében Ge Shuiping ízes nyelven mesél szülőföldje, Shanshenwa szegény földjéről és fiairól. A feszültséggel, izgalommal és gyöngédséggel teli regény két generáció sorsának hasonlóságain és konfliktusain keresztül bontja ki az ember valódi természetét. 

Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS

fotó: https://www.chinawriter.com.cn/2015/2015-04-04/238629.html