ZHOU GUOPING / CSOU KUO-PING / 周国平

Zhou Guoping
Zhou Guoping

Zhou Guoping (周国平, pinyin hangsúlyjelekkel: Zhōu Guópíng, népszerű magyar átírással: Csou Kuo-ping), férfi, 1945 júliusában született Sanghajban (pinyin: Shanghai). 1968-ban végzett a Pekingi Egyetem filozófia szakán. Az egyetem befejezése után a Hunan tartományi Yuanjiang Katonai Farmon fizikai munkát végzett. 1981-ben diplomázott a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Mesterképző Intézetében filozófia szakon. Jelenleg a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Filozófiai Kutatóintézetének a kutatója, napjaink jeles kínai tudósa, író, filozófus, Nietzsche egyik jeles kínai kutatója. Zhou Guoping főbb művei: Ember és örökkévalóság 《人与永恒》, Az őrzés távolsága 《守望的距离》, Saját zarándokutak 《各自的朝圣路》, Csend 《安静》, Jóság, gazdagság, nemesség 《善良·丰富·高贵》, Alkalmi utazások 《偶尔远行》 című esszékötetek; a Melankolikus vágyak 《忧伤的情欲》 című verseskötet; Niuniu, egy apa jegyzetei 《妞妞,一个父亲的札记》, Évek és temperamentumok 《岁月与性情》 című dokumentumirodalmi művei; Nietzsche: az évszázad fordulópontján 《尼采:在世纪的转折点上》, Nietzsche és a metafizika 《尼采与形而上学》című filozófiai tanulmányok; A tragédia születése – Nietzsche válogatott esztétikai írásai 《悲剧的诞生——尼采美学文选》, Nietzsche verseskötete 《尼采诗集》, A bálvány alkonya 《偶像的黄昏》 című fordításai.

Zhou Guoping remekül beszél a filozófiáról irodalmi formában, és remekül tárja fel a modern kor emberének lelkében felmerülő általános zavarokat, mint például az élet értelme, halál, én, szex és szerelem, lélek és transzcendencia, fontosnak tekinti a lelki folyamatokat és gyötrelmeket, s a filozófiai gondolatok hétköznapi értelembe ültetésével, közvetlen nyelvezetével sok igazságot tud átadni, ráadásul érdekfeszítően. Írásai egyszerűek, mégis varázslatosak, és minden életszerető, de elkerülhetetlenül csalódott ember szívét megérintik, a fiatalok nemzedékeire hatnak.

Az Ember és örökkévalóság Zhou Guoping egyik reprezentatív munkája. Rövid mondatokban dolgozta fel aggodalmait és gondolatait az életről, huszonhat témában, beleértve az embert, a szeretetet, a magányosságot, az emberi életet, a szépséget, az elválást, a tehetséget, a házasságot, a halált, a természetet, az élettartamot, a nőt és a férfit, a boldogságot és a fájdalmat, az időt és az örökkévalóságot és így tovább. A könyvben nincsenek bonyolult filozófiai kifejezések, éppen ellenkezőleg, csak egyszerű szavak, amelyek az élet megértéséről és zavaráról szólnak.

A Niu Niu, egy apa jegyzetei főszereplője egy mindössze 562 napig élt kislány – Niuniu. A könyv valódi könnyekkel megírt szövegben rögzíti egy halálos beteg gyermek nevelésének fájdalmas tapasztalatait, az élet születése és elhalása folyamatának elemzésén keresztül, Zhou Guoping az élet értelmét és a szerelem valódi jelentését kutatja. A könyv mély filozófiai tartalma, hogy miközben az embert sóhajtásra készteti egy konkrét élet-halál történeten keresztül, az emberiség egyetemes élettudatára is figyel, az egyén tragédiáján keresztül általánosítja az emberi szenvedést, miközben azon töpreng, hogy hogyan nézzünk szembe a halállal, illetve olyan örök érvényű fogalmakon elmélkedik, mint a szeretet és a bántás. Az élet nem versengő 《人生不较劲》 című esszéjében az úgynevezett "nem versengő" Zhou Guoping szerint azt jelenti, hogy nem kell állandóan küzdeni magunkkal, másokkal vagy Istennel, mert gyakran a vak versengés a világ fájdalmának gyökere, s csak az erőlködés nélküli bölcsesség révén lehet megtakarítani és összegyűjteni az erőt, hogy helyes mederbe kerüljenek a dolgok, és önmagunk értékelésével foglalkozhassunk az igazi boldogság elérése érdekében.

Legutóbbi, Az élet gazdag a magányosság miatt 《人生因孤独而丰盛》 című esszégyűjteményében Zhou Guoping élénk és letisztult nyelvezettel azt vizsgálja, hogy miként lehet az életet visszatéríteni az egyszerűségbe, hogyan lelhetünk rá a bölcsességre, hogyan kell egyszerűen élni, hogyan tanuljunk meg békésen együtt élni a magányossággal, hogyan kaphatunk megfelelő szeretetet, és hogyan őrizhetjük meg lelkünk nemességét ‒ melyek mind a filozófia, mind az élet fő témái.


Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS