ZHANG WEI / CSANG VEJ / 张炜

Zhang Wei
Zhang Wei

Zhang Wei (张炜, pinyin hangsúlyjelekkel: Zhāng Wěi, népszerű magyar átírással: Csang Vej), 1956 novemberében született Shandong tartomány Longgkou városában, jelenleg a Kínai Írószövetség alelnöke. 1975-ben kezdte el publikálni műveit, egyebek mellett olyan irodalmi díjakat nyert el, mint a Mao Dun vagy a Lu Xun irodalmi díj. Több mint negyven művét lefordították angol, francia, japán, koreai, német, arab, török, svéd, szerb, orosz, olasz és egyéb nyelvekre. Az ősi hajó 《古船》 című regénye egyszerűsített és hagyományos kínai írásjegyváltozatban, valamint idegen nyelveken már több mint ötven kiadást, A szeptember legendája 《九月寓言》 című regénye pedig egyszerűsített és hagyományos kínai írásjegyváltozatban, valamint idegen nyelveken már több mint harminc kiadást élt meg.

Zhang Weire nagymértékben hatott Shandong-félsziget "Qi-kultúrája", művei erőteljes fantasztikus és romantikus színezetet mutatnak. Howard Goldblatt amerikai műfordító egyszer azt mondta: "Zhang Wei a kortárs kínai regény egyik legtermékenyebb és legelismertebb szerzője. Huszonnyolc éves volt csupán, amikor elkezdte írni Az ősi hajó című művét, amely mind tartalmát, mind stílusát, mind történelmi perspektíváját tekintve áttörést jelentő alkotás. Zhang Wei a kínai regény mérföldkövét, a kollektív emberiséghez szóló művet alkotott meg ezzel a művével. Nyugaton mindig is úgy tekintettek Zhang Weire, mint egy rejtélyre." Ma Yueran szerint: "Az ősi hajó megjelenése óta Zhang Wei bebiztosította helyét a legnagyobb kortárs kínai írók között." Robert Bowman, az Amerikai Bibliográfia Társaság elnöke azt mondta: "A kilencvenes évek elejétől kezdve folyamatosan figyelemmel kísérem Zhang Wei munkásságát, és igen nagyra értékelem egyebek között Az ősi hajó, A szeptember legendája és a Hétféle gomba 《 蘑菇七种》(Zombory Klára ford., Geopen, 2021) című műveit. A kínai írók közül őt kedvelem a legjobban. Erős költőisége, nyelvezetének varázsa, valamint a történelem és a jelen általa leírt megdöbbentő valósága mélyen meghatott."

Zhang Wei két legjelentősebb munkája: Az egyik, Az ősi hajó, amely a szerző első nagyregénye, Kína elmúlt több mint egy évszázados nyugtalanságának és átalakulásának történelmét beszéli el, különös figyelmet fordítva a rettenetes gyötrelmekkel szembenéző áldozatokra, önuralomra és reflexiókra, sokkoló kifejezőereje a szerző számára azt az óriási megtiszteltetést hozta, hogy a könyv harminc éve egyfolytában megtalálható a bestseller-listákon. A másik, A szeptember legendája, amely a Shandong-félsziget egyik tengerparti kis falujának titokzatos legendája, a szerző legparádésabb nyelvművészeti bravúrjának is tartják, és szintén harminc éve áll az eladási listák élén.

Zhang Wei két legutóbbi nagyregényét, Az egyetlen gyógyszerész 《独药师》 és Az Aiyue kastély titokzatos története 《艾约堡秘史》 című műveket, a szerző két legmeghatóbb regényének tartják. Az egyetlen gyógyszerész tekinthető forradalmi legendának, egészségmegőrző-tanácsok könyvének és szentimentális szerelem tragédiájának is. A könyv a Shandong-félsziget hátborzongató forradalmának a legendáját tárja legelőször az olvasó elé, és a félsziget leggazdagabb emberének, a hatodik generációs gyógyszerésznek a történetén keresztül mutatja be a négy nagy vallás (a kereszténység, a konfucianizmus, a taoizmus és a buddhizmus) konfliktusait és összeolvadását egy olyan időszakban, amikor Kínában drámai változások zajlottak. Ezenkívül mélyrehatóan tanulmányozza az egészségmegőrzés (alkímia), az egyik "legkeletibb" tudomány eredetét és történetét. Az Aiyue kastély titokzatos története egy gazdag iparmágnásra fókuszálva, egy tengerparti halászfalu átlagos eseményein keresztül mutatja be a mai Kínai leggazdagabb rétegét. Az érzelmektől és vágytól hajtott tőke behatolásának aprólékos leírása a mindennapok materialista világba olyan, mintha az új éra gazdasági és kulturális átalakulásának a valós lenyomata volna.


Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS

Fotó: https://www.china.org.cn/arts/citc/2013-08/29/content_29862727.htm


Magyarul megjelent művei: 

  • ZHANG WEI: Hétféle gomba. Ford. Zombory Klára. Geopen, 2021.


Recenziók | Kritikák: 

  • Mesél a shandongi erdő (Zhang Wei: Hétféle gomba) - Kritika. Szerző: Zsifkovits Zoltán, 1749.hu, 2023.06.15. 

https://1749.hu/fuggo/kritika/mesel-a-shandongi-erdo-zhang-wei-hetfele-gomba.html

  • Zhang Wei: Hétféle gomba (2021) - Recenzió.  Szerző: "Kacs", Ázsia Ékkövei, 2023.03.19.

https://azsiaekkovei.hu/konyv/162-zhang-wei-hetfele-gomba-2021


Könyvborítók:

Zhang Wei: Hétféle gomba
Zhang Wei: Hétféle gomba