ZHOU XIAOFENG / CSOU HSZIAO-FENG / 周晓枫

Zhou Xiaofeng
Zhou Xiaofeng

Zhou Xiaofeng (周晓枫, pinyin hangsúlyjelekkel: Zhōu Xiǎofēng, népszerű magyar átírással: Csou Hsziao-feng), nő, 1969 júniusában született Pekingben, 1992-ben végzett a Shandong Egyetem kínai szakán. A Kínai Gyermek és Ifjúsági Kiadó, majd az Október és a Népi Irodalom folyóiratok szerkesztője volt, 2013-tól tagja a Kínai Írószövetségnek. Díjai: Lu Xun, Zhu Ziqing és Feng Mu irodalmi díjak, Bing Xin esszédíj, Zhuang Zhongwen irodalmi díj, a Népi Irodalom díja, az Október magazin díja, Prezentizmus esszédíj, Virágföld irodalmi díj, a Kínai Nyelvű Irodalom Média Nagydíjának az "Év esszéje" kitüntetése stb.

Az új esszéírás mozgalom kreatív éllovasaként Zhou Xiaofeng egyedülálló és magas színvonalú nyelvi- és alkotói stílusával újítani, változtatni akar, keresi a különbségeket, és kitágította az esszéírás határait, a saját szavaival megfogalmazva: "Remélem, hogy ha a drámai elemeket, regényes cselekményeket, költői nyelvet és filozófiai gondolkodást, ezeket mind beleviszem az esszébe, nyugodt lelkiismerettel próbálhatom meg átlépni a műfaji határokat." Munkáiban nagymértékben kifejezésre jut a szöveg vonzereje és egyedisége – sokrétű tapasztalatával és képzelőerejével ezek a szövegek még a képeket és képzeteket is túlszárnyalják. Zhou Xiaofeng precíz leírással vág bele a történet mélyébe, élettapasztalatokról mesél, az emberi természet mozgatórugóit kutatja, és a modern kor emberének nyilvánvaló, mégis ismeretlen filozófiai gondolatait ölti testbe, saját egyedi stílusával és szellemiségével.

A tested egy tündérország 《你的身体是个仙境》 női tapasztalások merész, mégis visszafogott kifejeződése, amely egy viszonylag teljes testi és etikai világot tár elénk, és egy kitűnő esszéista hűségét és éleslátását jeleníti meg. A Bálna éneke 《巨鲸歌唱》 c. művét Lu Xun irodalmi díjjal tüntették ki, amelynek az indoklásában ezt állt: "A mű egésze egy lentről − földről vagy vízből − induló alámerülés és tapasztalás. Az ember személyes fejlődésének jellemző jegyei és tapasztalatai, a világ megfigyelése és felfogása olyan finoman és aprólékosan jelennek meg benne, hogy pompázatos színeivel szinte elvakít. Zhou Xiaofeng gondolatai öntudatosak és iparkodók, ritka az ilyen ember, aki kitart a saját ébersége és elővigyázatossága mellett, visszafogottsága és élessége mellett, s jól megtervezett szöveges elrendezésében teljes bizalommal ás lefelé az élet mélységeibe. Szellemes gondolkodása és szabadsága így kitágította az esszéírás lehetőségeit."

A Mint egy vándormadár 《有如候鸟》, Zhou Xiaofeng új, 2017-es esszéje, olyan összetett témákat érint, mint a családon belüli erőszak, az emlékezet, a jó és a rossz, az élelmiszerláncok és a migráció. Aprólékos, részletekbe menő, mégis pontos megfogalmazással egyrészt azt fejtegeti, hogy hogyan élhet az ember a tömegben, másrészt az ember szíve mélyén rejlő titkokra is rávilágít. A Mint egy vándormadárra a megjelenése után mind a szakma, mind az olvasók felfigyeltek. Számos díjat nyert, többek között a "Sina top 10 könyve", "Az olvasók 50 kedvenc könyve", "Az év befolyásos könyve", a Virágföld irodalmi díj "Az év esszéje" és más díjakat. Díjnyertes alkotásai közül a Búcsúdal 《离歌》 című írás, metsző írásmódja, valamint a kínai értelmiséget és korunkat érintő, higgadt, de melankolikus, rétegről rétegre történő boncolgatása miatt a Betakarítás folyóirat "Az év non-fiction műve listáján" első helyre került, valamint a "Kortárs kínai irodalmi művek listáján esszé és kisesszé kategóriában" szintén az első helyen végzett. Az elmúlt két évben az esszéírás mellett Zhou Xiaofeng meseírással is megpróbálkozott, két munkája, a Szárnyacskák 《小翅膀》 és a Csillaghal 《星鱼》2018-ban jelent meg.


Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS