BBI SHUMIN / PI SU-MIN / 毕淑敏

Bi Shumin
Bi Shumin


Bi Shumin (毕淑敏, pinyin hangsúlyjelekkel: Bì Shūmǐn, népszerű magyar átírással: Pi Su-min), nő, 1952 októberében született Xinjiang tartomány Yining városában, a családja Shandong tartományból, Weihai város Wendeng kerületéből származik. Tizenhét éves korában Tibet Ngari prefektúrájába utazott, jelentkezett a hadseregbe egészségügyi szolgálatra, később katonai orvos lett. 1980-ban visszatért Pekingbe, és egy belgyógyászati osztályon lett orvos. A Pekingi Tanárképző Egyetemen irodalomból szerzett mesterfokozatot, majd ugyanott pszichológiából doktorált. A Pekingi Írószövetség alelnöke, a Kínai Írószövetség V., VI. és VII. Országos Bizottságának a tagja. Első műve, az Elégia a Kunlun-hegységhez 《昆仑殇》 1987-ben jelent meg. Legismertebb művei: a Randevú a halállal《预约死亡》 című kisregény, a Vörös recept 《红处方》, a Mellek megmentése 《拯救乳房》 és a Pszichológusnő 《女心理师》című regények. Wang Meng, a híres író "az irodalom fehér ruhás angyalának" nevezte.

Bi Shumin műveinek nagy része orvosokról, pszichológiai kezelésekről és a fiatalok felnőtté válásáról szól. Könyveiben az együttérzésből és a pszichológiai ismeretekből a konkrét cselekmény lassan bontakozik ki, de végül megrázó történet kerekedik belőlük. A szerző őszintén néz szembe a halállal és a vérrel, majd nyugodtan és racionálisan kínálja a hatásos recepteket az olvasónak.

Vörös recept 《红处方》című regénye egy drogklinikáról szól, amelynek vezetője, Jian Fangning, rengeteg kábítószerfüggőt megment. Egy eredeti, hagyományos kínai orvosságokon alapuló kábítószer-rehabilitációs program kidolgozása és elindítása is kezdi meghozni az első eredményeket. Csakhogy az igazgatónő az egyik drogfüggő nő, Zhang Yu mesterkedése miatt szintén függővé válik. Mivel képtelen leszokni, Jian Fangning öngyilkosságot követ el, hogy megmutassa, az emberi akarat sokkal erősebb, mint a drogok. A történet az igazgatónő jó barátja, Shen Ruoyu szemszögéből, az ő személyes tapasztalatain keresztül bontakozik ki. Shen kíváncsiságból páciensnek álcázza magát és bejut a klinikára, ahol mindenféle drogfüggővel találkozik, de a végére nem bírja a pszichológiai megterhelést, és fejvesztve elhagyja a klinikát. Bi Shumin Pszichológusnő című regénye a mai kínai emberek szellemi otthonát és pszichológiai egészségét állítja a központba. Női főszereplője, He Dun, pszichológiai rendelőt nyit azért, hogy megszabaduljon a megaláztatásoktól, amelyeket szülővárosában kellett elszenvednie. De ahogy nap mint nap különféle lelki zavaros esetekkel találkozik, és hallgatja a páciensek történeteit, mindezek a tapasztalatok hozzáadódnak saját érzelmi problémáihoz, és a lelki összeomlás szélére kerül. Egy tekintélyes pszichológus szupervizorként különféle módszerekkel próbálja segíteni őt, legvégül egy illegális eljárással sikerül feltárniuk He Dun lelki problémáinak régóta mélyen rejtőző okát, és a nőnek sikerül új életet kezdenie. He Dun további tanulmányokat is folytat, és amikor az egyik oktatáson összetalálkozik a tekintélyes pszichológussal, így szól hozzá: A módszered teljesen elhibázott volt, fel foglak jelenteni érte. Mellek megmentése című regénye Cheng Yuanqingről, egy külföldről hazatért pszichológusról szól. Cheng Yuanqing hirdetést tesz közzé, amelyet egy gyógyszergyártó cég támogat, hogy pszichoterápiás csoportot indít mellrákban szenvedő nők számára. Mindenféle foglalkozású és társadalmi hovatartozású ember gyűlik össze a csoportban: idős káder, közalkalmazott, mesterképzésben résztvevő egyetemista, elbocsájtott munkás, női menedzser, ismeretlen nemű titokzatos látogató stb. A közös betegség szoros közösséggé formálja ezt a nagyon heterogén társaságot, bonyolult egyéni tapasztalataikat és lelki küzdelmeiket ütköztetik a csoporton belül, közben ők maguk is fejlődnek, érnek. Ez az első pszichoterápiáról szóló kínai könyv, amelyet hivatásos pszichológus írt. Középpontjában a rákos betegek lelki méltósága áll, és a humanista együttérzés szellemisége hatja át. A Randevú a halállal című kisregény közvetlenül szembesíti az olvasót a halállal. A könyvben a szerző interjút készít egy haldoklóval, annak rokonaival és barátaival, valamint orvosokkal egy "linzhongxiang" (Hospice) kórházban. A könyv számos példát mutat be valós képet adva a végéhez közeledő életről, és közben a halál jelensége mögött is felfedezhetjük az emberi természet szépségét.

Kortárs Kínai Írók Adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS

Fotó: https://www.chinawriter.com.cn/n1/2020/0219/c405057-31594075.html