BBI FEIYU / PI FEJ-JÜ / 毕飞宇

Bi Feiyu
Bi Feiyu

Bi Feiyu (毕飞宇, pinyin hangsúlyjelekkel: Bì Fēiyǔ, népszerű magyar átírással: Pi Fej-jü), férfi, 1964 januárjában született Jiangsu tartomány Xinghua városában. 1987-ben diplomázott a Yangzhou Tanárképző Főiskolán (ma Yangzhou Egyetem). Jelenleg a Nanking Egyetem professzora, a Jiangsu Tartományi Írószövetség alelnöke. A Kínai Írószövetség IX. Országos Bizottságának a tagja. Az 1980-as évek közepén kezdett el írni. Elnyerte a francia Le Monde napilap irodalmi díját, a Man Asian irodalmi díjat, és 2008-ban a Holdopera 《青衣》 című kisregényét beválogatták az Independent Foreign Fiction Prize rövid listájába. 2017-ben elnyerte a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Lovagi Érdemrendjét. Művei a kilenckötetes Bi Feiyu összegyűjtött műveiben jelentek meg 《毕飞宇文集》, A szoptató nő 《哺乳期的女人》 című elbeszélése és a Yumi 《玉米》című kisregénye elnyerte a Lu Xun irodalmi díjat, a Masszázs 《推拿》című regénye pedig a VIII. Mao Dun irodalmi díjat. Műveit francia, angol, német, olasz, holland, spanyol, japán, koreai nyelven is kiadták.

Bi Feiyu írásaira jellemzők a modernista és realista vonások, valamint a részletekben gazdag leírások, "a női lelket legérzékenyebben ábrázoló férfi író"-ként is emlegetik. Ugyanakkor Bi Feiyu kedveli a rövid mondatokat, takarékosan bánik a szavakkal, műveinek stílusa ettől egyszerre választékos és lendületes. Egyszer azt nyilatkozta: "Elegáns és letisztult stílusra törekszem, amely az írott nyelv jellegzetességeit hordozza, vagyis egyrészt természetes, másrészt viszont 'megalkotott'".

A szoptató nő egy Duanqiao nevű kisvárosban élő fiúról szól, akinek szülei vándormunkásként távol dolgoznak. Ez a kisfiú mellen harap egy szoptató nőt, Hui Yut, és az eset nagy közfelháborodást okoz, de a fiatal anya, annak ellenére, hogy Wangwang "megtámadta" és sérülést okozott neki, nem ítéli el, sőt, idővel megérti a fiú érzelmi reakcióit, aki soha életében nem kapott anyatejet. Az elbeszélésben a hétköznapi emberek életének valós ábrázolása az emberi természet alapos és mély ismeretével keveredik, különösen kiemelkedő a szereplők viselkedésének finom és részletes bemutatása, ami lehetővé teszi a számunkra, hogy megértsük a lelkileg sérült, magányos, anyai szeretetre vágyó, ugyanakkor attól félő fiú lelkivilágát. A Yumi tematikailag rendkívül szerteágazó, olyan témákat érint, mint a történelem, a politika, a hatalom, az etika, a nemek és a szexualitás, a városok és a falvak, de mindegyiket a "végletek" vizsgálatán keresztül közelíti meg. Ezek a témák, mint az erek, behálózzák az életünket. A Yumi olvasása számunkra a tapasztalataink új életre keltése és újra rendszerezése. Az 1970-es évek falvainak és városainak mindennapi élete Bi Feiyu tolla nyomán tökéletesen pontosan elevenedik meg, ábrázolása a velejéig autentikus. (Li Jingze irodalomkritikus szavai)

A Síkság 《平原》 című regény, amelyet Bi Feiyu nagy erőfeszítések árán fejezett be, az 1960-as években született írókra jellemző "kulturális forradalom-komplexus" és "otthon-komplexus" regénye. A történet a történelmi visszaemlékezéseket az észak-suzhoui síkság egy jelentéktelen falujába, Wangjiazhuangba helyezi. A kulturális forradalom túlfűtött éveinek a falusi utópiáról kialakított abszurd képét tárja elénk. A Masszázs című regényben az író egy kis masszázsszalonban dolgozó vakokat helyez a középpontba, sötét világuk minden egyes apró részletét érintve teljes körű képet ad a vakok egyedülálló életéről. Bi Feiyu nem a hagyományos módon, a különleges igényű csoportokhoz felülről jövő szánakozással közelít a vakokhoz, hanem érdeklődő, tiszteletteljes megértéssel fordul feléjük, és így az emberi természet közös, mindenkire jellemző, mégis kevéssé ismert zugait is sikerül megmutatnia.

Kortárs Kínai Írók Adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS

Fotó: https://www.china.org.cn/arts/citc/2013-08/29/content_29862754.htm


Cikkek:

  • Bi Feiyu kisregényének, a The Moon Operának színpadi adaptációja a Müpa programján. 2016.04.18.

https://m.mupa.hu/program/tanc-ujcirkusz/the-moon-opera-2016-04-18_19-00-fesztivalszinhaz

  • Amikor egy kíváncsi nő a Holdra repült. librarius.hu. szerző: Barcza Réka. 2016.03.29.

https://librarius.hu/2016/03/29/amikor-egy-kivancsi-no-a-holdra-repult/