LLU MIN / LU MIN / 鲁敏

Lu Min
Lu Min

Lu Min (鲁敏, pinyin hangsúlyjelekkel: Lǔ Mǐn, népszerű magyar átírással: Lu Min)

1973. október 5-én született Jiangsu tartományban, Dongtaiban. Vidéken nőtt fel, édesanyja tanító, édesapja mérnök. Tizennyolc éves korától dolgozott: postai alkalmazottként, titkárnőként, céges tervezőként, riporterként és köztisztviselőként. Huszonöt évesen kezdett el írni, inspirációját a változatos munkatapasztalatából merítette. Jelenleg a Jiangsu Tartományi Írószövetség alelnöke, Nanjingban (Nanking) él.

Lu Min elnyerte a Népi Irodalom díját, az első, kétévenként kiosztásra kerülő regénydíjat, a Válogatott Elbeszélések díját, valamint a Népi Irodalom folyóirat beválogatta a "TOP 20 jövő mesterei" közé. 2010-ben Bankett 《伴宴》 című novellája elnyerte a Lu Xun irodalmi díjat. Kézbesíthetetlen szerelem 《此情无法投递》 című regényét angolul a Simon & Schuster Inc. adta ki 2016-ban, s készül az arab és a török fordítása is. Magyarul 2023 január végén jelenik meg Yu-Barta Erika fordításában a Noran Libro kiadónál. [A szerk.] A Hatfős vacsora 《六人晚餐》 c. regényét svéd és török nyelvre fordítják, számos novelláját pedig már lefordították németre, franciára, japánra, oroszra, angolra, spanyolra, olaszra, arabra, koreaira stb.

Lu Min tisztelettel fordul a kínai irodalmi hagyomány felé, de műveit áthatja a modernség és a kísérletező kedv. Az irodalomkritikusok szerint "a kínai fikció élvonalában áll", a '70-es évek nemzedékének egyik legjelesebb képviselője. Műveiben a mai kínai emberek mentális és fizikai állapotát mutatja be, az élethelyzetek metszeteit nagyítóval vizsgálja, sőt alkalmanként drámaian el is túlozza a képet, hogy a jelen hatalmas változásokkal teli korában tökéletes diagnózist kapjuk az emberi lélek problémáiról. A kor kisembereinek visszafogott, de makacsul őrzött álmaira koncentrál, valamint rendkívüli érzékenységgel ábrázolja a nők fejlődésének és nehéz helyzetének, aggodalmainak és változásainak a sajátos tapasztalását.

A Hatfős vacsora című regénye egy városi földalatti vezeték robbanása köré felépítve két csonka család hat szereplőjének összejövetelét, majd elválását írja le. Humoros, játékos nyelvezettel ír a sebesen fejlődő városban élő modern ember harcairól, ahogy keserű és fájdalmas körülmények között küszködnek a jobb életért. E küzdelem egyre durvább és hevesebb, akár a gazé, hogy életben maradjon, végül pedig odáig vezet, hogy a szereplőknek egyetlen vágya marad, egy egyszerű, csendes, családi körben elköltött vacsora. A Hatfős vacsora egyfajta biztatás és jókívánság a nagyszámú "kudarcot vallott" embernek. A regényből készült, azonos című film elnyerte a Festival de Cinéma Chinois de Paris zsűrijének a díját.

A Szökés a Holdra 《奔月》 című regény egy olyan nő története, aki megrendezi a saját eltűnését. Miután búcsú nélküli elmegy, kibontakozik a keresése és az a körül keringő találgatások: a "párnabarátok" és a kedvese, a főnökei és a beosztottjai, a baráti kör érzései az intimitástól a közömbösségen keresztül a teljes elidegenedésig. Mindeközben Xiaoliu névtelenül és arctalanul, szabadon megtapasztalja a spontán, új életét.

A Kézbesíthetetlen szerelem egy tragikus szerelmi történet, melynek a '80-as évek Kínájának a "Keményen lesújtunk" bűnözésellenes kampány szolgáltatja a hátteret. Harminc évvel ezelőtt a tizenkilenc éves egyetemista, Danqing karácsonyi partit szervez. Az összejövetelen megismerkedik Sijiával, de a kamaszszerelem és egyesülés öröme tragédiába torkollik: Danqinget "huliganizmusért" elítélik és kivégzik, Sijiát pedig "bajkeverőnek" bélyegzik, és az egész hátralévő életét ezzel a begyógyíthatatlan sebbel kell leélnie.

Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS 100 kínai író 
©SERAPIS 

Fotó: https://paper-republic.org/pers/lu-min/


Magyarul megjelent művei:

  • LU MIN: Kézbesíthetetlen szerelem. Yu-Barta Erika ford, Noran Libro, 2023. (hamarosan!)

Recenziók | Kritikák:


Élet helyett (Lu Min: Kézbesíthetetlen szerelem). Szerző: Salát Gergely. 1749.hu, 2023. 05. 09.


Feltöltés alatt... 


Olvass bele! 


  • A Magyar-Kínai Baráti Társaság honlapján a fordító online MKBT-KLUB bemutatkozó oldalán:

https://www.mkbt.hu/yu-barta-erika-mkbtklub/


Könyvborítók: 

Lu Min: Kézbesíthetetlen szerelem
Lu Min: Kézbesíthetetlen szerelem