P


  • PAN LING / PAN LING / 潘灵
  • ...

PAN LING / PAN LING / 潘灵

Pan Ling
Pan Ling

Pan Ling (潘灵, pinyin hangsúlyjelekkel: Pān Líng, népszerű magyar átírással: Pan Ling), férfi, buyi nemzetiségű. 1966-ban született a Yunnan tartománybeli Qiaojia megye Xiaohe kisváros közigazgatása alá tartozó Liuhe nevű hegyi faluban. A Kínai Írószövetség tagja, a Kínai Nemzeti Kisebbségi Írók Társaságának a főtitkárhelyettese, a Yunnan Tartományi Írószövetség alelnöke, a Határirodalom című irodalmi folyóirat főszerkesztője és olvasószerkesztője. Az "Országos kulturális személyiségek négy kiválasztott tehetsége" egyikeként az Államtanács különleges juttatásait élvezi.

A 20. század nyolcvanas éveinek közepén megalapította a Yunnani Tanárképző Egyetem Sodró (Benliu) Irodalmi Kiadót, amelynek ki is nevezték az elnökévé, és ebben az időszakban kezdett irodalmi műveket alkotni. Országos terjesztésű folyóiratokban került el az olvasókhoz ötven novellája és kisregénye, megjelent nyolc regénye: Sáros Nap 《泥太阳》, Jádezöld meleg és jádezöld hideg 《翡暖翠寒》, Fiatalság félúton 《半路上的青春》, A Városi Kérvényügyi Hivatal igazgatója 《市信访局长》, Véres szerelem 《血恋》, A szerelem vége 《情逝》, A vörös papírsárkány 《红风筝》, Shangri-La 《香格里拉》, valamint a Hópehely a szélben 《风吹雪》 c. kisregénygyűjteménye. A 20. század kilencvenes éveiben részt vett a kéthavonta megjelenő, avantgárd irodalmi folyóirat, a Mindenki létrehozásában.

A Sáros napsugár és a Jádezöld meleg és jádezöld hideg Pan Ling legjelentősebb alkotásai közé tartoznak. A Sáros napsugár Dél-nyugat Kína egy eldugott kis hegyi falujában az "új vidék" építéséről mond el egy történetet, felfedve a parasztemberek lelki szegénységének problémáját. A regényaz Illatos füvek magazinban jelent meg első alkalommal, a Népi Irodalom Kiadó a nagyregényt a "reform és nyitás" politikája harmincadik évfordulójának szánt ajándékként adták ki. A regény megkapta a X. Országos Nemzeti Kisebbségi Irodalmi Alkotások Paripa díját.

A Jádezöld meleg és jádezöld hideg egy délnyugati határvidéken élő tengchongi jádekereskedő japánellenes hazafivá történő átalakulásának történetét írja le. Ez a regény sikeresen és szervesen ötvözi a gyöngy és drágakő kultúrát, a határ menti kultúrát és a háborúellenes kultúrát, egy lelkesítő háborúellenes, üzleti legendát mesél el. A regény először az Október című magazinban jelent meg, majd az Írók Kiadónál is megjelent, és egy negyvenrészes televíziós sorozatot készítettek belőle, amelyet tucatnyi kínai és külföldi televíziócsatorna is a műsorára tűzött.

Pan Ling jelentős kisregényíró is. Meghatározó kisregényei: Egy ember és a falu 《一个人和村庄》 és A hangot lopó öregek 《偷声音的老人们》. Az Egy ember és a falu egyenesen rámutat a vidék "ürességének" problémájára egy Bao Wuming nevű parasztember abszurd történetén keresztül, aki juhoknak szervez újévi ünnepséget, hogy marasztalja a falu hősét. A kisregény a Mindenki című magazinban jelent meg, később több periodika is átvette, és bekerült a VI. Lu Xun irodalmi díj jelöltjei közé. A hangot lopó öregek egy a vidéki áttelepülők életét bemutató regény, amely öt öregember hang lopásának abszurditást nem nélkülöző történetét beszéli el. A kisregény a Mindenki című magazinban jelent meg, később több kínai periodika és gyűjteményes antológia is átvette, a kritikusok "páratlan írásként", "a kínai nosztalgia és a kínai vidéki civilizáció segélykiáltásaként" aposztrofálják.

Pan Ling kínai történeteket elbeszélő fontos szerző, művei tele vannak együttérzéssel és törődéssel, az általa megformált parasztemberek kedves és hiteles figurák, az új vidéki irodalom jelentős írója.


Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS

Fotó: https://www.chinawriter.com.cn/n1/2021/1104/c418925-32273769.html