SHENG KEYI / SENG KO-JI / 盛可以

Sheng Keyi
Sheng Keyi

Sheng Keyi (盛可以, pinyin hangsúlyjelekkel: Shèng Kěyǐ, népszerű magyar átírással: Seng Ko-ji), nő, 1973 májusában született Hunan tartományban, Lanxiban. Az 1990-es években költözött Shenzhenbe. Dolgozott értékpapír-kezelő vállalat alkalmazottjaként, állami hivatalnokként, és volt folyóirat-szerkesztő is. 2002-ben kezdett el írni. Legjelentősebb művei Az északi lányok 《北妹》, Óda az erényhez 《道德颂》, A halál fúgája 《死亡赋格》, Vad gyümölcsök 《野蛮生长》, Jin Hui 《锦灰》, Az anyaméh 《子宫》 című regények, valamint a Paradicsom 《福地》és a Hagytam neked egy szobát 《留一个房间给你用》 című novelláskötetek. Műveit lefordították angol, francia, német, olasz orosz, spanyol és egyéb nyelvekre is.

Első regényének, Az északi lányoknak 2012-ben jelent meg az angol fordítása a Penguin Kiadó gondozásában, és beválogatták a Man Asian irodalmi díj jelöltjeinek listájába. A Halál fúgájának angol fordítása, amely 2014 szeptemberében jelent meg Ausztráliában a Giramondo Kiadó gondozásában, nagy nemzetközi visszhangot váltott ki. A Vad gyümölcsök angol fordítása 2018 szeptemberében jelent meg Angliában, ugyancsak a Penguin Kiadónál. A regény olasz és spanyol nyelvű fordítása jelenleg készül. A Paradicsom francia nyelvű kiadása 2018 szeptemberében jelent meg az Étitions Philippe Picquer-nél.

Sheng Keyi műveinek egy része a társadalmi valóságról, a szegénységről, a nők jogairól és életkörülményeiről szól; de fantáziadús, allegorikus regényeket is alkot, amelyekben a történelmen keresztül vizsgálja a jelent, és amelyekben a valóság és a varázslat világa keveredik. Nyelvezete erőteljes, szeret a hangokkal kísérletezni, és híres remek megfigyelőképességéről valamint szenvtelen ábrázolásmódjáról. Mo Yan szerint tehetséges, merész író, tele életerővel. A Népi Irodalom című folyóirat egyik kritikája szerint Sheng Keyi regényei metszően precízek, erőteljesek, és szinte ijesztő pontossággal boncolgatják az élet problémáit. 2012-ben a The New York Times "az irodalmi égbolt felemelkedő csillagának" nevezte az írónőt. A Penguin Kiadó értékelése szerint bátor és tehetséges író. A Wall Street Journal kritikusa Sheng Keyi regényeit merésznek és fantáziadúsnak nevezi, amelyek mégis a valóságban gyökereznek, és pont ez az, ami a kortárs kínai irodalom kiemelkedő fiatal írójává teszi.

Legfontosabb regényei közül Az északi lányok története az 1990-es évek elején a Gyöngy-folyó deltája felé tartó, az ottani "aranylázban" az álmaikat kergető emberek között játszódik, és egy csinos, vidéki lány, Qian Xiaohong megpróbáltatásait írja le, közben bemutatja, hogy mennyi erőre és kitartásra volt szükségük a nőknek útközben. A Vad gyümölcsök a Li család tagjainak sorsán keresztül a kortárs kínai valósággal szembesíti az olvasót. Az anyaméh egyazon család négy generációjához tartozó nők érzelmi világát és a reprodukcióval kapcsolatos megpróbáltatásait ábrázolja, bemutatja, hogy a társadalmi változások közepette hogyan változott a nők erkölcsi felfogása. A halál fúgája az értelmiségiekről szól, arról, hogy miután a hatalmas zűrzavar tönkretette eszméiket és romba döntötte hitüket, hogyan próbálnak újra magukra találni.

Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS

fotó: https://eu-china.literaryfestival.eu/?speaker=sheng-keyi-2