LIU CIXIN EXKLUZÍV VIDEÓÜZENETE A MAGYAR OLVASÓKNAK


Liu Cixin (népszerű magyar átírással: Liu Ce-hszin), a kortárs kínai irodalom "szuperhőse", a Háromtest-trilógia (1. A háromtest-probléma/2006/, Pék Zoltán ford., Európa Könyvkiadó, 2016; A sötét erdő/2008/, Dranka Anita ford., Európa Könyvkiadó, 2018; A halál vége /2010/, Dranka Anita ford. Európa Könyvkiadó, 2019) sci-fi világbestseller szerzője, a múlt éve elején bemutatott harmincrészes kínai Tencent-sorozat, valamint a Trónok harca alkotópáros (D. B. Weiss és David Benioff) nevéhez fűződő, a nézőket március vége óta lázban tartó A 3-test-probléma Netflix-sorozat alapjául szolgáló könyv szerzője a Kortárs Kínai Könyvklub megkeresésére exkluzív videóüzenetben köszönti a magyar olvasóit.

A nemzetközileg is elismert, Hugo-díjas szerző, Liu Cixin mesterművével a kortárs kínai irodalom, de tágabb relációban a kortárs kínai kultúra terén is olyan példátlan áttörést hozott, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a világviszonylatban is hatalmasat alkotó kortárs kínai írók, mint például a magyarul is olvasható Nobel-díjas Mo Yan /Mo Jen/, vagy a hazánkban talán legismertebb, legtöbb magyar fordítással reprezentált kínai szerző, Yu Hua /Jü Hua/, valamint a feltörekvő fiatal kínai írók (Hao Jingfang /Hao Csing-fang/, Bao Shu /Pao Su/ stb.) művei is több figyelmet kapjanak.

A Kortárs Kínai Könyvklub a 2022 szeptemberi megalapítása óta számos együttműködéssel (Magyar Műfordítók Egyesülete, Budapest Könyvfőváros 2022 stb.), a Kínai Írószövetség támogatásával, valamint a Budapesti Kínai Kulturális Központtal társszervezésben mindezidáig összesen 8 rendezvényt valósított meg az irodalomkedvelők körében kulthelynek számító Magvető Caféban. A könyvklub legfőbb célja, hogy színvonalas pódiumbeszélgetésekkel, online adatbázissal, a kínai szerzőket bemutató rövid videókkal (Yu Hua, Zhang Wei, Liu Zhenyun, Lu Min stb.), szakmai és kötetlen eszmecseréknek teret és lehetőséget adva támpontokat kínáljon ahhoz, hogy a kortárs kínai irodalom is egyre szélesebb körben megtalálja az útját a világirodalom minőségi alkotásai iránt érdeklődő olvasókhoz. További tervek között szerepel egy nagyobb formátumú kínai sci-fi rendezvény, filmfesztivállal közösen életre hívott, a kínai film-irodalom kapcsolatát taglaló beszélgetés és még sok más érdekesség.

Az exkluzív videóüzenet megtekinthető a nyitó-/záróképre kattintva vagy a Kortárs Kínai Könyvklub Facebook-oldalán:                        https://www.facebook.com/100069001158335/videos/25182167638095690/

Kínai nyelvű ajánlás: https://mp.weixin.qq.com/s/Y3Am9aQWz8WVh5xz3mzQ0Q


Külön köszönet a KÍNAI ÍRÓSZÖVETSÉG (中国作家协会) segítségéért! 

  2024.04.17.

A videó magyar nyelvű változatának az elkészítésében részt vett:

 Lu Jianchen Luca - kínai leirat
Zombory Klára - fordítás
Gao Wenyi Viki - feliratozás
Kenéz Janka - borítókép


A VIDEÓÜZENET SZÖVEGE MAGYARUL


"Üdvözlöm a Kortárs Kínai Könyvklub olvasóit szerte a világon!

Liu Cixin vagyok, a pekingi Metaverzum Tudományos-Fantasztikus Jövőtechnológiai Kutatóintézet igazgatója, sci-fi író.

Nagyon örülök, hogy megismertethetem önökkel a kínai sci-fi irodalmat!

Napjainkban az olvasók a világ minden táján filmeken, tévén, képregényeken és könyveken keresztül nagy figyelmet fordítanak a tudományos- fantasztikus témákra, és folytatnak eszmecserét a sci-fi irodalomról. Mindez az emberek jövővel kapcsolatos állandó és végtelen kíváncsiságát és képzelőerejét bizonyítja. Törekszünk egymás megértésére, az együttműködésre, és közösen nézünk szembe mindenféle ismeretlen kihívással. 

Tekintet nélkül a kulturális háttérre, bízom benne, hogy minden ember erőt tud meríteni a műveimből tudásának elmélyítésére, a jóra, az összefogásra és a haladásra. Azt is remélem, hogy egyre többen fogják megszeretni a kínai sci-fi irodalmat, a kínai irodalmat. 

Szeretem én is a magyar kultúrát, és külön szeretném üdvözölni a magyar olvasókat! Remélem, hogy sok lehetőségünk adódik a párbeszédre!"

LIU CIXIN, 2024 áprilisában.A KÖNYVKLUB TOVÁBBI RENDEZVÉNYEI


A VIDEÓ ELKÉSZÍTÉSÉBEN RÉSZT VETT


Külön köszönet a Kínai Írószövetségnek, hogy a Kortárs Kínai Könyvklub által kezdeményezett exkluzív videóüzenet elkészítésében segítséget nyújtott! 


A VIDEÓ MEGOSZTÁSÁT TÁMOGATTA