F



FU XIUYING / FU HSZIU-JING / 付秀莹

Fu Xiuying
Fu Xiuying

Fu Xiuying (付秀莹, pinyin hangsúlyjelekkel: Fù Xiùyíng, népszerű magyar átírással: Fu Hsziu-jing), nő, 1976 októberében született Hebei tartomány Wuji megyéjében. Prózaíró, legjelentősebb művei: az Úton 《陌上》 c. regény, A szeretet mindenhová elér 《爱情到处流传》c. novella, a Régi udvar 《旧院》 c. kisregény. Kiadott elbeszéléskötetei: A szeretet mindenhová elér 《爱情到处流传》, Zhu Yanji 《朱颜记》, Gyönyörű és teljes 《花好月圆》, Szépség 《锦绣》, Esti smink 《夜妆》, A néhanapján túlértékelt idők 《有时候岁月徒有虚名》, Június idusa 《六月半》 stb. Műveit számos folyóiratban kiadták, beválogatták különféle éves antológiákba és ranglistákra. Számos elismerésben részesült, elnyerte a Válogatott Elbeszélések díját, az Október irodalmi díját, a Pu Songling novelladíjat, a Wang Zengqi és a Mao Dun irodalmi díjakat. Az Úton c. regényét a Jelenkor folyóirat "Az év öt legjobb regénye" közé választotta, az Aratás c. lapnak felkerült a "Legjobb irodalmi művek" listájára, beválasztották a "Tavaszi szél könyves sikerlistára" és Az irodalom kék könyve: Jelentés a kínai irodalomról 2015−2016-os kiadványba. Művei fordításban megjelentek többek között Amerikában, Angliában és Japánban. Jelenleg a Válogatott Regények c. periodika főszerkesztője.

Az Úton különleges nézőpontból és megközelítéssel ír egy vidéki falu mindennapi életéről, rejtett titkairól. "A falunk pillanatait és végtelenségét írja le egyszerre" és "egy kor újfajta vágyódása a szülőfalu iránt" írták róla. 2016-ban a kínai irodalmi közvélemény megdöbbenéssel fogadta a megjelenését. A kritikusok "a kor falujának szellemi krónikája"-ként és "a mai kínai vidék utáni vágyakozás története"-ként hivatkoznak rá, sőt a "Fu Xiuying-stílusnak" külön terminust is létrehoztak, ezzel jelezve, hogy ez a stílus nemcsak egy a sok modern irodalmi stílus között, de kifejezetten hozzá köthető spirituális alkotás.

A szeretet mindenhová elér című novella Fu Xiuying egyik legismertebb műve, és amióta napvilágot látott, azóta "mindenhová elér". A mű gyermeki nézőpontból, visszafogott lírai stílusban írja le a vidéki anya és apa közti szerelmet, megfigyelve és értelmezve a lelki fájdalmaikat. A mű a modern regények lírai örökségét követve, valamint a hagyományos kínai művészetek esztétikájával átitatva lágy és visszafogott stílusban mesél a sorok között. A művet hatalmas lelkesedéssel fogadta az irodalmi világ, olyan elismerő szavakkal méltatták, mint "a novellairodalom szinte tökéletes példája", illetve "a hagyományos kínai esztétikum modern újrateremtése".

A Régi udvar című kisregény az egyszerű kínai emberek hétköznapi életét, érzelmeit, belső világát, sorsát mutatja be. A "régi udvar" lakóinak és sorsuknak a bemutatása alkotja a művészi világ egészét, és ezáltal megismerhetjük a család "virágzását", változását a korral, és az író mély érzelmeit, aggodalmait, gondolatait és viszontagságait. Mindez nem csupán a hagyományos esztétikából táplálkozik tökéletesen, de a modernizáció következtében tudatosan változik is. A Régi udvart "a legmodernebb és egyben 'legkínaibb'" regénynek tartják. 

Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS
Fotó: https://www.chinawriter.com.cn/n1/2022/0905/c405057-32519144.html