LLIU JIANWEI / LIU CSIEN-VEJ / 柳建伟

Liu Jianwei
Liu Jianwei

Liu Jianwei (柳建伟, pinyin hangsúlyjelekkel: Liǔ Jiànwěi, népszerű magyar átírással: Liu Csien-vej), férfi, 1963 októberében született a Henan tartománybeli Zhenping járásban, jelenleg a Kínai Írószövetség elnökségi tagja, a Kínai Filmesek Szövetsége választmányi tagja. 1985-ben kezdett szépirodalmi műveiket publikálni, legjelentősebb alkotásai közé tartoznak a Kína elmúlt hetven évének változásait bemutató Az északi városfal 《北方城郭》, Hősök kora 《英雄时代》, Áttörés 《突出重围》, valamint A SARS-válság 《SARS危机》 című regényei, amelyek számos díjat nyertek, mint például a Mao Dun irodalmi díj, a Feng Mu irodalmi díj, Xia Yan filmművészei és irodalmi díj. Műveit többek között vietnámi nyelve fordították le. Forgatókönyvíró is, eddig tizennégy forgatókönyvéből készült játékfilm.

Li Jianwei jó néhány egyetemre járt, alapfokú diplomája reál szakirányú, mesterdiplomáját irodalomból szerezte. Fiatalkorában úgy döntött, hogy a francia klasszikus íróhoz, Balzachoz hasonlóan, "társadalomtörténeti írnok" válik majd belőle, hogy a hatalmas változásokon átmenő Kínára hagyhassa a nemzet titkos történelmét. Figyelmet szentelt a nyugati klasszikus írók, mint például Shakespeare, Dosztojevszkij és Stendhal tanulmányozására, ugyanakkor a kínai klasszikus írókat, Cao Xueqint és Lu Xunt tartja mestereinek, és fő témája Kína elmúlt hetven évének hatalmas és mélyreható változása. Regényei epikus hangvétellel és enciklopédikus gazdagsággal rendelkeznek, a műveiben megjelenő karakterek sokfélék, nincs hiány közöttük a jellegzetes, különleges személyiséggel rendelkező és mély lelkiséggel megjelenített, a klasszikus irodalom világára jellemző szereplőkből.

Li Jianwei a Kína elmúlt hetven évében történt változások hányattatásairól szóló regényeivel ‒ Az északi városfal, Hősök kora és Áttörés ‒ a kortárs kínai irodalom egyik fontos alakjává vált. Az északi városfal című művét a mai Kínát bemutató realista remekműként tartják számon, és az irodalomkritikusok az Átlagos világ 《平凡的世界》, Az ősi hajó《古船》 és A fehérszarvas síkság 《白鹿原》 c. Kínát leíró művekhez hasonló jelentőségű alkotásként értékelik. A Mao Dun irodalmi díjjal jutalmazott Hősök kora című regénye a kínai valóság változásait bemutató érett mű. Mesterművei immár húsz éve élvezik a kínai olvasók folyamatos figyelmét, több mint tíz kiadást éltek meg, és összesen közel egymilliós példányszámban keltek el.


Az északi városfal c. regény a kínai járási és kisvárosi életet mutatja be, és közel ötven év történéseit beszéli el, a 20. század negyvenes éveinek végétől kezdve a kilencvenes évek elejéig bezárólag. Leírja ennek az ötven évnek minden jelentősebb kínai történelmi eseményét, nevezhetjük a kínai járási és kisvárosi élet enciklopédiájának is. A kínai innováció csodájának megismeréséhez Az északi városfal egy kiváló kalauz, térkép és etalon. Kína mára a világ második legnagyobb gazdasági entitásává vált, a Hősök kora című regény a "kínai csoda" miértjeit bemutató ma létező egyik legjobb irodalmi olvasmány. Ez a mű egy húsz évvel ezelőtti tartományi székhely társadalmi és gazdasági életében egyetlen év alatt bekövetkezett változásokat dolgozza fel, mégis a ma és a holnap Kínájának allegóriájaként is értelmezhető, hiszen az író meglátásait és jóslatait is tükrözi a társadalmi fejlődés trendjeivel kapcsolatban. 

Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS 
©SERAPIS 

Fotó: https://www.chinawriter.com.cn/n1/2022/0802/c405057-32492166.html