FFENG JICAI / FENG CSI-CAJ / 冯骥才

Feng Jicai (冯骥才, pinyin hangsúlyjelekkel: Féng Jìcái, népszerű magyar átírással: Feng Csi-caj), férfi, 1942 februárjában Tianjininben született, a családja Zhejiang tartomány Ningbo városából származik. Kortárs író, festő, a kínai kultúra tudósa. A Kínai Államtanács tagja, a Tianjini Egyetem Feng Jicai Művészeti Kutatóközpontjának az igazgatója. A kulturális forradalmat követő "hegek irodalma"-irányzat jeles képviselője. A "kulturális reflexiók"-irányzathoz sorolt írásai nagyon nagy hatásúak. Számos témát feldolgoz a több mint száz megjelent művében, melyek közül sokat lefordítottak és kiadtak angol, francia, német, japán, orosz és egyéb nyelveken. Az általa kezdeményezett és vezetett kínai népművészeti örökség megóvására és a hagyományos falvak megmentésére irányuló projektek nagyon nagy hatással vannak napjaink Kínájára.

Feng Jicai feldolgozott témái változatosak, de mindig központi szerepet kap a történelem, az idő, a kor, a kultúra és az ember. Rendkívüli figyelmet fordít az esztétikumra. Művészete a műfajokat tekintve is változatosak: regények, novellák, esszék, tárcák, versek, levelek, elméleti értekezések, forgatókönyvek és dokumentumirodalmi művek is találhatók köztük. A szavakat érzékletesen választja, az értelmet finomítja, hangsúlyozza a nyelv természetes ritmikáját és játszik is a ritmussal, képszerű, érzelmes, finoman alakított stílusa változatos, a sorok közti értelem mély, bár kései művei tömörebbek. Nyelvezete összehangolja a kifinomult stílust az írói szabadsággal. A "Szokatlan történetek"-sorozatába tartozó Szokatlan emberek egy szokványos világban 《俗世奇人》, a Száz ember tíz éve 《一百个人的十年》 és a Nincs kiút 《无路可逃》 tényirodalmi novellagyűjtemények mára már klasszikusnak számítanak, és fontos helyet foglalnak el az irodalmi kánonban.

A Száz ember tíz éve c. gyűjtemény Feng Jicai tényirodalmi művei közt a legkiemelkedőbb, egyúttal a modern kínai lejegyzett szóbeli irodalom egyik első példája. Interjúk sorozatán át mutatja be a kulturális forradalom áldozatainak világlátását és lelki útját, egyúttal az író elvont gondolkodásmódját az emberi természetről és a kulturális sorsunkról. A Háromhüvelyknyi aranylótusz 《三寸金莲》 talán a legjelentősebb a kulturális forradalmat bíráló regényei közül. A kései Qing-dinasztia és a korai köztársaság idején játszódik Tianjinben. Egy család felemelkedését és bukását írja le a változó korban és változó társadalomban. Erősen érezhető az író őszinte kötődése a hagyományos kultúrához és értékrendhez, mélyreható elemzést nyújt a kínai nép földből kiforgatott gyökereiről. A Szokatlan emberek egy szokványos világban c. gyűjtemény, melynek eredeti címe Emberek a piactéren 《市井人物》, ugyancsak a kései Qing-dinasztia és a korai köztársaság idején játszódik. A gyűjtemény rendkívül jelentős, nyelvezete a korabeli tianjini köznyelv finom alkalmazásától igazán különleges stílusú. A Szokatlan emberek egy szokványos világban már a megjelenése után azonnal rendkívül népszerű lett, máig harmincmillió példányban került kiadásra. A gyűjtemény novellái közül a Fésűs Li 《刷子李》 és az Ékesszavú Yang Ba 《好嘴杨巴》az iskolai olvasókönyvekbe is bekerült. A Szokatlan emberek egy szokványos világban szintén fontos helyet foglal el az irodalmi kánonban.

Az utóbbi években Feng Jicai visszatért a népi kultúra kutatásához, a "vidékhez". A Szokatlan emberek egy szokványos világban hangulatát folytatva a novellairodalom határait feszegeti a kulturális forradalomra reflektáló történeteivel, másfelől továbbra is fontos számára a szóbeli történelmi hagyomány tényirodalmi lejegyzése. A Tavaszi áradás《凌汛》, a Nincs kiút, a Viharban 《激流中》és a Purgatórium − Mennyország 《炼狱•天堂》 című történetei a korabeli értelmiség novellái. Legutóbbi munkái főként esszék és kritikák.


Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS
Fotó: https://www.sohu.com/a/382057603_161795


Magyarul megjelent művei: 

  • FENG JICAI: Beszélnek a kövek (novella). Ford. Kiss Marcell. In: Modern Dekameron - Huszadik századi kínai novellák. Szerk. Kalmár Éva. Noran, 2008. 248-266.o.

Recenziók | Kritikák: 

feltöltés alatt...


Cikkek | Tanulmányok: 

  • Interneten gyűjtik az évszázados kínai irodalmi emlékeket. Múlt-Kor. n.n. 2011.01.04. 

https://mult-kor.hu/20110104_interneten_gyujtik_az_evszazados_kinai_irodalmi_emlekeket?fbrkMR=desktop


feltöltés alatt...