JJI DONGLIANG / CSI TUNG-LIANG / 季栋梁

Ji Dongliang
Ji Dongliang

Ji Dongliang (季栋梁, pinyin hangsúlyjelekkel: Jì Dòngliáng, népszerű magyar átírással: Csi Tung-liang), férfi, 1963. április 14-én született a Gansu tartománybeli Zhangjiachuan megye Changningyi falujában. A Ningxia Tartományi Írószövetség alelnöke. 1982-ben végzett a Guyuan Tanárképző Főiskolán. Jelentősebb művei többek között: Shang falu feljegyzései 《上庄记》, Jinxiu krónikája 《锦绣记》, Haiyuan könyve 《海原书》, Az éjszaka hosszabb a nappalnál 《黑夜长于白天》, Távolság köztem és a világ között 《我与世界的距离》, Üvöltő éjszaka 《吼夜》. Műveit több alkalommal beválogatták a Kínai Széppróza Társaság, a "Kortárs kínai irodalom legújabb művei" és a Válogatott Elbeszélések irodalmi folyóirat ranglistáira, valamint sok egyéb elismerés mellett elnyerték a Válogatott Elbeszélések, a Kínai Író és a Pekingi Irodalom folyóiratok díjait. A Beszélgetés a fával 《和木头说话》 és az Üvöltő Éjszaka a III. illetve az V. Lu Xun irodalmi díj döntősei között voltak. A Shang falu feljegyzései 2014-ben elnyerte a "Jó kínai könyvek" díjat, az "Öt Első Projekt" Díjat, a Pekingi Irodalmi és Művészeti Díjat, valamint más díjakat is. A Jinxiu krónikáját többek között olyan listákon jegyzik, mint a "Jó kínai könyvek", "A tíz legjobb pekingi könyv", valamint a Irodalmi és Művészeti Szövetség Könyvlistája.

Ji Dongliang szerint: "Az irodalom a lelkünkből, a tapasztalatainkból, az érzelmeink erejéből és az olvasmányélményeink összességéből ered." Egy távoli, félreeső vidéki faluban született, és a kezdetektől figyelemmel kíséri a paraszti élet kihívásait és megpróbáltatásait, karaktereivel és történeteivel gyakran ábrázol éhezést és küzdelmeket. Művei az eredeti környezet leírására összpontosítanak, de nagyon tudatos a művészi megfogalmazásban is. Egy kritikusa ekképpen méltatta a Shang falu feljegyzései című művét: "A falu idős polgármesterének képe lehetővé teszi számára a Zhao Shuli tollából ismert "közvetítő személy" irodalmi ragyogását, amit megtoldott még a jelen korunkra vonatkozó gazdag erkölcsi és etikai üzenettel. A falu idős polgármestere ezáltal válik tipikus karakterré, Hegel megfogalmazásában "ez az egy", és mint ilyen, tovább gazdagítja a kortárs irodalom karaktereinek galériáját."

Ji Dongliang "Földműves-trilógiája" a mezőgazdaságból élők sorsára összpontosít. A trilógia első részének, a Haiyuan Krónikájának, a világon eddig lejegyzett harmadik legnagyobb földrengés, az 1920-as haiyuani földrengés szolgál hátteréül. Egy túlélőről szól, aki három rámaradt család sorsát igyekszik egyengetni, küzdelmeikben támogatni. A történet közel száz esztendőt ölel fel, mely száz esztendő alatt a karakterek sorsa az idő dagályában hánykolódik, hol lemerül, hol felbukkan. A trilógia második része, a Shang falu feljegyzései, azt mutatja be, ahogyan az urbanizációs folyamat során a parasztok elhagyni kényszerülnek a szülőföldjüket. Panorámaképszerűen ábrázolja a szülőföldről való lemondást, a vidék hanyatlását, a hátramaradók bánatát és szomorúságát Kína távoli és elmaradott vidékén. A történet mindemellett ismét felveszi a "problémaregény" megszakadt szálát, és a Zhao Shuli-féle háttérben megbúvó aggodalom és szorongás állandóan fel-felbukkan a műben. A trilógia harmadik része, a Jinxiu krónikája, egy Jinxiu nevű "falu a városban" területen játszódik, és két nemzedék faluról a városba települését írja le, valamint a városban a fennmaradásukért folytatott küzdelem okozta mentális állapotukat és lelki átalakulásukat.

Ji Dongliang napjainkban is termékenyen alkot, jelenleg A ki nem kötött hajó 《不系之舟》 című, nagyságrendileg háromszázezer karakteres regényén dolgozik, amelyben egy értelmiségi hullámhegyeken és völgyeken átívelő életútját mutatja be az állandóan változó idők sodrásában.

Kortárs kínai írók adatbázisa
©CCTSS
©SERAPIS

Fotó:  https://www.chinawriter.com.cn/n1/2020/0717/c403994-31787232.html